El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat descatalogar el monument de la Batalla de l’Ebre amb els vots de tots els grups polítics de la corporació, a excepció del regidor de ciutadans que hi ha votat en contra. De fet, la moció, impulsada per la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, ha estat presentada per tots els grups polítics que han portat aquesta iniciativa al primer plenari de l’any.

L’acord plenari ha estat rebut amb apaudiments pels representants d’aquesta comissió que han qualificat aquesta votació com a “històrica”. “Mai s’havia produït en un ple de l’Ajuntament de Tortosa un posicionament tant rotund a favor de retirar el monument feixista de mig del riu”, ha remarcat Esther Baiges, portaveu de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa.

El monument franquista no consta a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i, per tant, no gaudeix de cap de les tres categories de protecció establertes a la Llei del patrimoni cultural català. No obstant això, el Pla d’Ordenació Urbana Municipal sí que l’inclou en el Catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat i el municipi de Tortosa 2007 amb la protecció específica de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català. Amb l’acord plenari s’inicia ara el procés, que pot durar diversos mesos, per treure el monument d’aquest catàleg.

El ple ordinari de gener ha estat, d’altra banda, el primer del nou govern municipal integrat per Junts per Tortosa i el PSC. Ara, el nou primer tinent d’alcalde, Enric Roig, ocupa l’escó situat a l’esquerra de l’alcaldessa, Meritxell Roigé, i al següent, s’asseu la cinquena tinent d’alcalde, la socialista, Dolors Bel.

El ple de la Corporació també ha aprovat, amb el vot en contra de PSC i Ciutadans, una moció impulsada per l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis de rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central per la qual s’intenta inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra i s’ordena la retirada de la seva credencial de diputat.

Així mateix,  s’ha aprovat, amb l’abstenció del PSC, una moció de Junts per Tortosa per exigir la millora dels serveis ferroviaris a les Terres de l’Ebre, que proposa implantar un servei regional d’alta velocitat i millores horàries dels serveis de rodalies.

D’altra banda, les dues mocions presentades per Movem Tortosa han estat aprovades per unanimitat. La primera proposa la creació d’una taula local d’infància i adolescència, i la segona, establir mesures per millorar i protegir els comerços històrics de la ciutat. També ho han estat les dues presentades pel PSC, una a favor d’una correcta implantació de la renda garantida a Catalunya, i una segona, per revertir la despoblació, l’envelliment i la manca d’oportunitats en el medi rural.