El Consorci d’Aigües de Tarragona ha encarregat al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) un estudi exhaustiu per conèixer les causes del trencament de la canonada principal al terme municipal de l’Ampolla, el passat 3 de gener de 2020. Aquest divendres, personal del CSIC es desplaçarà al lloc del sinistre per analitzar el tram de canonada, que va ser substituït per restablir el servei.

El CSIC ja ha col·laborat en estudis anteriors per determinar i resoldre el tema de la corrosió per carbonatació del formigó en conduccions no soterrades susceptibles de patir aquesta patologia. Per aquest concepte, que inclou accions preventives, correctives i la variant del Coll de Balaguer es van invertir entre els anys 2013 i 2016 un total de 7,6 milions d’euros.

En aquest sentit, el Consorci compta amb un pressupost anual de més de 3,4 milions d’euros per al manteniment de la xarxa de distribució de més de 400 quilòmetres de conduccions. De manera periòdica el CAT realitza inspeccions de les conduccions amb sofisticats sistemes tecnològics que permeten conèixer fuites a la xarxa, aconseguint que les pèrdues es situïn per sota de l’1 per cent.

Segons el director gerent del CAT, Josep-Xavier Pujol, l’actuació consistirà en un primer diagnòstic del conducte i després en la monitorització ‘online’ del seu estat per detectar si hi ha algun problema o algun altre tram afectat a través d’un dispositiu que s’introduirà a l’interior de la canonada. L’aparell, que circularà propulsat per l’aigua, conté uns sensors que permeten analitzar possibles distorsions.

Els treballs d’auscultació els farà una empresa especialitzada nord-americana i pionera en els sistemes de detecció amb la qual fa mesos que treballen. “L’auscultació i radiografia l’avançarem el màxim possible donada la situació, és un tipus de ruptura que no avisa”, ha precisat Pujol. L’actuació estava contemplada en el conveni signat amb el Govern que inclou onze projectes més. Entre ells, millorar la garantia a la planta de l’Ampolla; construir tres dipòsits de regulació per tal de tenir més capacitat de resposta de cara a futures reparacions, avaries o fuites; i també millores en qüestions de seguretat. En conjunt, totes les actuacions suposaran una inversió de 36,8 milions que es repartirà, pràcticament a parts iguals, entre la Generalitat i el CAT.

El tram afectat de la canonada de l’Ampolla no tenia fuites

Segons Pujol el tram del conducte afectat va rebentar per un col·lapse estructural que pot ser causat per diversos motius. Ara bé, ja es descartaria a hores d’ara que fos causat per un sabotatge o per una fuita. “Res feia previsible aquesta ferida ni s’esperava per probabilitat ni per danys de l’envelliment de la canonada”, ha argumentat el gerent. El conducte fa 30 anys que funciona i, segons Pujol, el període de renovació oscil·la entre els 75 i 90 anys. Amb tot, els tècnics del CSIC començaran a investigar aquest divendres quins són els possibles causants del trencament.

El cost de reparació de la canonada i el restabliment del servei s’ha xifrat en uns 200.000 euros. El CAT està a l’espera de quantificar les reclamacions, de les quals ja n’ha rebut disset corresponents a vehicles que van ser arrossegats per l’aigua. A més, l’ens també preveu fer front als danys en la finca afectada i als desperfectes ocasionats a l’asfalt i al mobiliari urbà de l’Ampolla.

Des de l’ens han celebrat que l’Ajuntament de Tarragona vulgui recuperar els aqüífers d’aigua propis per abastir-se, tal com va anunciar dimarts l’alcalde, Pau Ricomà.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.