El Govern de la Generalitat ha donat aquest dilluns el primer pas per estructurar la futura gestió sanitària de les Terres de l’Ebre. El Consell Executiu ha aprovat la creació de dues empreses públiques, adscrites al Servei Català de la Salut (CatSalut), per poder gestionar l’Hospital de Móra d’Ebre i l’Hospital Sant Joan de Reus, que tots dos estaven governats per organismes municipals de Reus.

Amb aquesta decisió, la Generalitat enforteix la viabilitat d’aquests centres, que fins ara han estat gestionats per titularitats municipals, però que necessitaven més robustesa per afrontar els reptes de futur del sistema sanitari públic. Aquests acords compten amb el vistiplau d’ambdues parts: el Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Reus, que gestionava els centres de Reus i Móra.

Salut Terres de l’Ebre serà l’empresa que es farà càrrec de l’Hospital de Móra d’Ebre. Segons que ha explicat la directora de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, que ha comparegut en roda de premsa aquest dilluns a la tarda, “en els propers dies es materialitzaran totes les cessions d’actius i passius i tots els procediments jurídics pertinents que comencen amb la signatura d’un conveni entre les parts”.

Lleixà ha explicat que Salut Terres de l’Ebre assumirà, inicialment, la gestió de l’Hospital Móra d’Ebre i del seu personal. En aquest sentit cal indicar que es respectarà la modalitat contractual de cada treballador. Així mateix, el processos selectius oberts en aquest moment, continuaran amb el seu curs, un cop assumida la gestió per part del CatSalut.

Aquesta empresa comptarà amb la representativitat del territori per decisió del CatSalut que designarà el representants i vocalies del Consell d’Administració.

 

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anat a Reus per explicar in situ  l’acord de creació de dues empreses públiques per gestionar els hospitals de Sant Joan i l’Hospital de Móra d’Ebre, fins ara en mans de l’Ajuntament de Reus. La consellera ha expressat que amb el nou model “hi guanya tothom” i que es tracta d’una solució “que assegura futur i viabilitat” als dos centres. La Generalitat assumeix el deute de l’hospital reusenc, que ampliarà la cartera de serveis, si bé no s’ha concretat en quins termes.

Tant des de la banda de la Generalitat com des de l’Ajuntament de Reus s’ha valorat que és “un bon acord”. Segons l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, “es referma el compromís” del Servei Català de la Salut de mantenir la cartera de serveis i la condició d’hospital universitari. La consellera ha indicat que la vessant universitària continuarà “per compromís de la Generalitat” i que la Universitat Rovira i Virgili tindrà lloc en el futur del centre.

Pel què fa als tràmits del traspàs de la propietat dels dos hospitals, el regidor de Salut de Reus, Òscar Subirats, ha afirmat que “abans del 31 de desembre” se signarà electrònicament l’acord al qual han arribat Generalitat i Ajuntament, i que les dues administracions respectivament han aprovat aquest dilluns. Posteriorment caldrà formalitzar la compra, que serà “en menys de sis mesos” i finalment es farà “el traspàs d’actius i passius”, ha assenyalat Subirats.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.