L’exvicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dissabte que “la independència és irreversible i un referèndum, inevitable”. Ho ha dit en una intervenció al 28è Congrés del partit a través d’un àudio en què ha apel·lat la militància a construir “una majoria independentista plural i diversa que sigui incontestable” i a estar “permanentment” mobilitzada “per quan arribi el moment”. Junqueras ha recordat com va ser escollit president d’ERC l’any 2011 i ha celebrat que, des d’aleshores, s’ha aconseguit situar la independència de Catalunya al centre de la política: “No és una quimera, no és només un projecte possible: avui és inevitable perquè la república catalana és la millor eina per fer de Catalunya un país més just i més pròsper”.

L’àudio de Junqueras s’ha emès acompanyat d’una projecció d’imatges del president republicà i d’esdeveniments clau dels darrers anys, com el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i diverses manifestacions independentistes de l’11 de setembre i ha provocat una llarga ovació dels assistents al conclave republicà, on també hi estaven convidats representants de JxCat, el PDeCAT, els comuns, EH Bildu, el BNG, Demòcrates de Catalunya, la Crida, MÉS, Avancem, CC.OO., la UGT, i la Intersindical-CSC, entre altres.
Marta Vilalta: “Diàleg i desobediència civil”

Ha inaugurat el Congrés la portaveu d’ERC i secretària general del partit, Marta Vilalta, que ha fet una defensa de “la via política per resoldre els conflictes”. “Hem decidit fer política amb majúscules, allò que fa massa temps que hem trobat a faltar els últims anys”, i ha apostat per fer-ho “assumint totes les responsabilitats” i sense “renunciar a cap de les oportunitats”. Per això, ha advertit que no ERC no renunciarà a “la bandera de la desobediència civil quan faci falta” i la combinarà amb “la del diàleg”.

Autor: