Aquest dimecres al matí el diputat Lluís Salvadó ha intervingut al Ple del Parlament de Catalunya en l’aprovació de les conclusions de la comissió d’investigació del projecte Castor. El representant del Grup Republicà, que és qui va impulsar la creació de la comissió, ha valorat positivament la feina feta.
Salvadó ha definit el Castor com “un projecte amb 25 anys d’història, uns costos superiors als 2.000 milions d’euros, amb 5 sentències fermes en contra i que ha provocat més de 500 terratrèmols”. Malgrat això “després de cinc anys no hi ha ningú a la presó, ni cap expedient obert pel Tribunal de Cuentas”.
El diputat ha recordat que “el Castor és un dels majors escàndols socials, polítics i econòmics que exemplifica el matrimoni de les grans constructores amb els poders de l’Estat; que ha comptat amb la imprescindible concertació i connivència els principals responsables de les polítiques energètiques i d’infraestructures del Govern espanyol del període 2.000-2014”
En aquest sentit ha remarcat que “durant quinze anys van facilitar els actes administratius, legals i financers perquè fos possible desenvolupar el projecte, prenent decisions polítiques i administratives il·legals, irregulars, arbitràries, injustes que han posat en risc la seguretat i la salut pública, prioritzant els interessos particulars de les empreses participants i contràries a l’interès general”.
El treball de la Comissió ha permès, segons el diputat, constatar que “el projecte Castor va partir d’unes planificacions energètiques desmesurades que van permetre desenvolupar un projecte empresarial clàssic de l’economia del BOE que no era necessari per a l’interès general; ubicat en un emplaçament sísmicament inadequat, tècnicament insolvent, amb una administració permissiva, i que va comptar amb un finançament privilegiat pel BEI i la gran banca”.
Salvadó ha “reprovat” l’actitud dels alts càrrecs de l’Administració de l’Estat i polítics dels governs del PP i del PSOE que no van voler comparèixer a la comissió menystenint així el Parlament.
El diputat republicà ha advertit que “cal continuar treballant perquè els consumidors de gas, els ciutadans i les empreses, no hagin de suportar els costos; i que els promotors del projecte que han gaudit dels beneficis assumeixen les pèrdues”.
A més Salvadó ha demanat que “amb la depuració de responsabilitats tècniques, administratives i polítiques, s’aprenguin dels greus errors comesos, que es millori la transparència, el rigor tècnic, i el coneixement geològic del subsòl davant la sismicitat induïda”.
D’altra banda el representant republicà després de recordar que les conclusions aprovades a la comissió d’investigació són fruit d’una transacció entre les conclusions del Grup Republicà, Junts per Catalunya i Catalunya en Comú Podem, ha afirmat que “no s’han recollit aportacions d’altres grups més per la complexitat d’obtenir un document coherent, estructurat i amb certa linealitat, que no pas per no compartir el seu contingut”.
Per acabar la seva intervenció Salvadó ha agraït la feina feta per l’Ajuntament d’Alcanar, el Govern de Catalunya, l’Observatori de l’Ebre i moviments socials com la Plataforma del Sénia, Aplaca, l’Observatori del Deute, X-Net, i el conjunt d’entitats organitzadores del Cas Castor; a més de tècnics com Josep Giner; els periodistes Jordi Marsal i Jordi Evole, el Síndic de Greuges, la CECOT, i els membres de la resta de partits de la comissió d’investigació.