Un temporal de llevant ha afectat de ple Catalunya al llarg del dimecres 4 de desembre i les primeres hores del dijous 5, amb pluja persistent que ha acumulat més de 50 mm al litoral i prelitoral, llevat del de la Costa Daurada. Els màxims de precipitació, superiors als 100 mm, s’han localitzat al sud del delta de l’Ebre, al voltant del massís del Montseny, a la ciutat de Girona, a punts de la ciutat de Barcelona i a diversos sectors del Maresme, el Vallès, la Selva i zones pròximes.

Mapa PPT

El mapa anterior mostra la pluja acumulada entre el dimarts 3 de desembre al vespre i el dijous 5 fins a les 11 del matí i s’ha obtingut a partir de les dades de 280 pluviòmetres, 183 de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i 97 de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM).

S’hi pot veure com la precipitació s’ha concentrat a les comarques del litoral i prelitoral, com sol passar en aquest tipus de situacions, mentre que a Ponent i al Prepirineu ha sigut més minsa i fins i tot inapreciable al Pirineu occidental. El gradient és especialment visible en comarques com Osona.

Més de 100 mm a diversos trams del litoral i prelitoral

La taula següent mostra la pluja acumulada a les estacions automàtiques de la XEMA i manuals de la XOM que entre el dimarts 3 de desembre al vespre i el dijous 5 fins a les 11 del matí han recollit més de 100 mm:

 TAula PPT
TAula VVX

Onades de fins a més de 5 m arran de costa

El temporal marítim ha estat molt dur a tot el litoral, amb maregassa generalitzada, essent un dels aspectes més destacats d’aquest episodi. Dimecres s’han observat onades de llevant que han assolit els 4 o 5 m arran de costa a localitats com l’Escala, l’Estartit, Badalona i Deltebre, segons dades dels observadors i vigilants de la XOM. En general cal retrocedir fins al temporal dels dies 21 i 22 de gener de 2017 per trobar-ne un de més important al conjunt de la costa catalana. En aquella ocasió es van observar onades de 4 a 6 m, puntualment fins a 7 m, un dels temporals més importants de les últimes dècades.


30 cm de neu a cotes altes del Ripollès

En l’àmbit pirinenc, la precipitació ha afectat gairebé exclusivament el sector més oriental, deixant al marge la resta de la serralada. Així, tenint en compte que la cota de neu s’ha situat al voltant dels 1.700 – 2.000 m, la nevada més important s’ha concentrat a les parts més altes del Ripollès. A la capçalera del Ter, zona més afavorida per la nevada, l’estació automàtica d’Ulldeter (2.410 m) ha mesurat 36 cm de neu nova, mentre que a la cota 1.999 s’han observat 15 cm. També ha nevat, però menys, a l’Alt Berguedà i la Cerdanya, on l’estació de Cadí Nord (2.143 m) – Prat d’Aguiló ha registrat 11 cm de neu nova.

Per sota dels 2.000 m el gruix de neu ha estat molt escàs. Per exemple, a Núria (1.971 m) la temperatura ha estat positiva durant l’episodi (+1 / +2 ºC), de manera que en molts moments queia aiguaneu o fins i tot pluja i el gruix gairebé no ha augmentat. El mateix ha passat als cims del Montseny, on l’estació de Puig Sesolles (1.668 m) ha registrat 125 mm de precipitació, probablement en forma líquida.

 

Temporal de llevant

La situació sinòptica causant del temporal es pot veure en els següents mapes corresponents al dimecres al migdia:

Mapes 500hPa i 850 hPa
  • La topografia de 500 hPa (uns 5.500 m d’altitud), a l’esquerra, mostra la depressió freda deslligada del corrent general a nivells mitjans i alts que dies enrere ja havia provocat precipitació extremadament abundant en alguns punts del País Valencià. En la seva progressió cap al nord ha afectat de ple Catalunya.
  • La topografia de 850 hPa (a uns 1.500 m d’altitud), al centre, mostra un marcat flux de llevant, aportant aire molt humit i temperat del Mediterrani
  • El mapa de pressió en superfície, a la dreta, indica la posició de la depressió que es va reforçar al llarg de dimecres i que es va situar sobre les illes Balears, impulsant una important llevantada sobre el litoral català

Precipitació a la baixa

Aquest matí de dijous han seguit caient ruixats a diversos sectors del país, però la precipitació s’ha anat fent més dispersa. Tot i que la pluja recollida encara es pot incrementar lleugerament, s’han desactivat els avisos en relació amb l’acumulació de pluja. En canvi, segueix vigent l’avís pel mal estat de la mar, que es pot consultar al butlletí de predicció.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.