L’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre ha millorat el temps de resposta davant els casos d’ictus des de la implantació del teleictus, un servei telemàtic que permet rebre el suport dels neuròlegs de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta en temps real. L’atenció ràpida és condició indispensable perquè les conseqüències d’haver patit un ictus siguin les menors. Els pacients han de ser vists com més aviat millor per un neuròleg especialista en ictus per a una detecció primerenca.

La col·laboració amb els neuròlegs de l’Hospital de Tortosa és clau pel temps de resposta. Des de l’Hospital de Móra d’Ebre es connecten via telemàtica amb el de la Cinta, on els neuròlegs poden visualitzar les imatges del TAC practicat i, mitjançant una pantalla i una càmera, poden veure el pacient i donar indicacions als professionals de Móra, consensuant el tractament a dispensar.

La malaltia cerebrovascular o ictus és la segona causa de mort a Catalunya i la principal causa de discapacitat. Des de la implantació d’aquest servei a Móra d’Ebre s’ha millorat el temps de resposta i, per tant, és una millora qualitativa per als pacients de la Ribera d’Ebre i de la zona d’influència de l’hospital.

Fins a final de setembre de 2019, l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre ha atès 20 casos activats de codi Ictus. Aquests pacients tenien edats compreses entre 45 i 94 anys: 7 han estat dones i 13, homes.

Pel que fa a tractament, 8 han rebut tractament trombolític al propi servei d’urgències de l’Hospital Comarcal de Móra, 9 han estat traslladats a Bellvitge per realitzar neurointervencionisme, 6 han estat traslladats a l’Hospital de Tortosa i per a 5 pacients s’ha desactivat el Codi Ictus i han quedat ingressats a l’hospital.

En aquest sentit, durant el 2018 es van atendre 28 pacients amb criteris de Codi Ictus dels quals 6 van rebre tractament farmacològic al l’Hospital de Móra i 10 van ser traslladats a Bellvitge per fer neurointervencionisme com a primera opció. La resta van ser derivats a la unitat d’Ictus del Hospital de Tortosa Verge de la Cinta per ser ingressats.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.