El grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem ha presentat al Parlament de Catalunya dues iniciatives perquè el Govern de la Generalitat garanteixi la millora del servei de la línia R16 a les Terres de l’Ebre amb l’obertura de la doble via ferroviària entre Vandellòs i Tarragona. Davant l’actual incertesa sobre quins seran els nous horaris, freqüències i combois que prestaran el servei un cop hagi entrat en funcionament la nova infraestructura, Catalunya en Comú Podem ha registrat al Parlament una bateria de preguntes i una proposta de resolució.

En primer lloc, les preguntes registrades es fan ressò dels dubtes generats al territori arran d’algunes informacions que apunten que l’entrada en funcionament de la variant de Vandellòs podria no servir per millorar l’actual situació d’una línia “molt castigada i amb problemàtiques d’endarreriments crònics i cronificats en el temps, generant un greuge comparatiu als habitants de les Terres de l’Ebre”. És per això que es pregunta al departament de Territori i Sostenibilitat si ja s’ha acordat amb el ministeri de Foment com es farà l’ús de la doble via, com es pensen millorar les freqüències i horaris de la R16, quines accions es pensen dur a terme per donar resposta a les reivindicacions dels usuaris del tren a l’Ebre o si el departament de Territori considera que és positiu per a les Terres de l’Ebre que el territori no pugui tenir parada d’AVE.

el que fa a la proposta de resolució, s’insta el govern català a fer les gestions necessàries davant el Govern espanyol per millorar les prestacions, horaris i freqüències de la línia R16 i perquè l’Euromed continuï tenint aturada a l’estació de l’Aldea-Amposta-Tortosa. Aquesta aturada a l’Aldea de l’Euromed va ser una mesura que van acordar Generalitat i ministeri de Foment com una compensació pels retards que les obres de la variant de Vandellòs estaven provocant en els trens Regionals de la R16. La plataforma Trens Dignes de les Terres de l’Ebre i el Priorat reclama des de fa temps que l’aturada d’aquest tren sigui permanent. També s’insta la Generalitat a fer les gestions oportunes amb el Govern de l’Estat perquè les Terres de l’Ebre puguin tenir connexió amb l’alta velocitat.

Les iniciatives del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem també fan incidència en la inactivitat de la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre, que es va crear el juny de 2017 i que des d’aleshores, i tal i com ha denunciat en diverses ocasions la Plataforma Trens Dignes, només s’ha reunit un parell de vegades. És per això que la proposta de resolució presentada al Parlament reclama instar el Govern de Catalunya a convocar la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre en un termini màxim de 3 mesos per tractar, entre d’altres, qüestions com els horaris i les freqüències de la línia R16.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.