El proper dilluns 4 de novembre es constituirà finalment la nova Comunitat General de Regants del Canal Xerta-Sénia (CGRCXE), segons ha confirmat el president en funcions, Lluís Cortiella, en una informació publicada pel Setmanari L’Ebre divendres passat. A aquestes eleccions es presenten dos candidats a la presidència, Josep Lluís Gimeno, un conegut pagès de 55 anys de Santa Bàrbara -on té la seu la Comunitat-; i Domingo Espuny, de 46 anys, natural de Roquetes. La decisió depèn dels 103 vots que dipositaran els 13 representants de les comunitats de regants locals, els quals també elegiran vicepresident, secretari, les presidències sectorials de les àrees Econòmica, Tècnica i de Coordinació, i finalment els membres de la Junta de Regs.

El 4 de novembre podria ser per tant una data històrica: la que desencalli definitivament un reg històric, ajornat durant moltes dècades. I és que, pocs dies després d’aquesta constitució de la Comunitat General de Regants, ja hi ha prevista una reunió amb Infraestructures.cat, l’empresa pública de la Generalitat que ja té preparats els projectes per regar les primeres 1.500 hectàrees d’oliveres. El sector oleícola no vol perdre l’oportunitat d’arrancar immediatament, i confia en què els propers pressupostos de la Generalitat dotin ja les partides necessàries perquè no continuen acumulant-se grans pèrdues econòmiques arran de la persistent sequera (com ha passat l’últim any), acumulant pèrdues i fomentant l’abandonament de conreus, ja que es treballa per sota dels costos de producció. Segons ha explicat el president sortint, Lluís Cortiella, hi ha voluntat de consens entre els regants. De fet, en l’assemblea general que ja es va convocar al mes de setembre per elegir president, el candidat Josep Lluís Gimeno va oferir a Domingo Espuny una candidatura unitària per evitar un ajornament, ja que aquest va al·legar un defecte de forma de la primera convocatòria (quan ja havia estat publicat al Butlletí Oficial de la província de Tarragona, per complir el tràmit; però aquest no ho va acceptar.

Però ara també, segons Cortiella, qui quedi segon podria integrar-se dins la Junta General com a vicepresident, ja que la voluntat és sumar com més efectius millor. Cal recordar que el projecte de regadiu del Canal Xerta-Sénia preveu el reg de 16.000 hectàrees de secà del Baix Ebre i Montsià, que ja fa anys que té assignat un cabal de 10 m³ d’aigua de l’Ebre per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, i que la Generalitat es va invertir uns 100 ME en la construcció del punt de captació a Xerta, i en la construcció dels primers quilòmetres renovats de canal, seguint el model telescòpic (es va fent més menut a mesura que discorre el traçat). Tot estava a punt per regar fa una dècada, però va fallar el nombre de pagesos que s’hi van apuntar en un primer moment, circumstància que ara ha canviat gràcies a la implicació de les cooperatives.

En aquest moment la Generalitat ha refet el projecte, invertint uns altres 260.000 dins d’aquest any, i ha adaptat el projecte perquè es pugui regar allí on hi hagi les hectàrees suficients, la qual cosa ha provocat que pels termes municipals de Santa Bàrbara i la Galera, ja hi hagi moltes terres (unes 1.500 hectàrees) i pagesos compromesos a assumir els costos inicials (que oscil·len entre els 1.800 € i els 2.400 € per hectàrea). Segons Cortiella, ja hi ha prop de 4.000 hectàrees en previsió de voler regar. Pel que fa a les característiques del reg, cal apuntar també, segons ha explicat el candidat de Santa Bàrbara, Josep Lluís Gimeno, que el model de reg dissenyat “és d’alt nivell, amb reg tecnològic i eficient”, per tal de “mantenir el model d’economia familiar i social”, la qual cosa es vol aconseguir posant en marxa “una bona estratègia de comunicació i formació” en la gestió de l’aigua.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.