El Bisbat de Tortosa invertirà 600.000 euros en un projecte de neteja i restauració de la façana barroca de la catedral de Santa Maria, que es preveu executar en sis fases. Es tracta d’una actuació integral amb l’objectiu de conservar materials i mantenir els valors arquitectònics, artístics, culturals i simbólics. La primera fase a executar, amb un pressupost de 133.605 euros, està determinada per la voluntat del Bisbat d’instal·lar de manera imminent, en la fornícula de la crugia central, la nova imatge de la Mare de Déu de la Cinta. De moment encara no s’ha anunciat cap data d’inici d’obres. El cost total del projecte es preveu finançar amb aportacions del Bisbat i subvencions que se sol·licitaran a diverses institucions públiques.

La proposta d’actuació de tot el projecte es concreta en una neteja general i profunda dels paraments i altres elements que conformen la façana, però també en la reconstrucció d’aquelles parts, la manca de les quals, afavoreix la degradació dels seus materials. També es plantegen tasques i tractaments per a millorar la seva conservació i allargar l’efecte de la intervenció a fer. Entre aquestes estan per exemple la reparació de rejuntats, la consolidació superficial del paraments de pedra més degradats, l’hidrofugat de determinades zones molt exposades a l’aigua de pluja, l’aplicació de biocides per a evitar el creixement de plantes i les colonitzacions biològiques.

En la mateixa línia es planteja la substitució o millora de la protecció d’algunes fusteries i reixes que o bé presenten problemes de conservació (oxidació, corrosió, parts malmeses o trencades) o bé tenen un aspecte poc apropiat per a un edifici com la catedral, entre les que estan les seves tres portes. El projecte també inclou un sistema per dissuadir la presència de coloms.
En la línia de millorar la imatge del conjunt i de posar en rellevància la importància i significació del monument, l’actució planteja també una millora dels actuals revestiments de les tres portes de la façana barroca.

Segons els tècnics que han redactat el projecte de restauració, darrera d’una simple acumulació de brutícia, fruit dels efectes ambientals i el pas del temps, la façana presenta actualment importants patologies de degradació de materials que afecten la preservació dels seus valors arquitectònics i patrimonials.

Així si el més aparent són els dipòsits i crostes de brutícia, colonitzacions biològiques (líquens, fongs i algues) i, i de manera molt destacada, els excrements de coloms, algunes parts dels seus paraments presenten trencats i degradacions importants de la pedra.

Les patologies més greus es localitzen a l’extrem sud de la façana, en els tres paraments situats sota el campanar i sobre la capella de la Mare de Déu de la Cinta; en canvi les cares laterals i posteriors del cantó nord són les que presenten un estat millor. Contribueixen a això l’existència en aquesta zona de nombrosos trencats en cornises i sortints arquitectònics que faciliten que es creïn escorrenties d’aigua que acaben per afectar la conservació dels elements de pedra.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.