Desenes de centenars de persones han omplert aquest dimarts al vespre els accessos i el pont de l’Estat de Tortosa en senyal de protesta per les condemnes de l’1-O imposades pel Tribunal Suprem. L’acte, convocat per l’ANC i Omnium Cultural, ha aplegat persones que han vingut d’arreu les Terres de l’Ebre i ha tingut un caràcter reivindicatiu per reclamar la llibertat dels presos polítics catalans.

Ha estat un acte molt emotiu, de poc més d’una hora. Hi ha hagut jotes de denúncia contra la sentència, crits de llibertat i l’encesa d’un miler d’espelmes i llanternes de mòbil quan la cantautora Montse Castellà ha cantat ‘Què volen aquesta gent’.  L’acte ha començat amb les jotes reivindicatives de la Rondalla dels Ports. Després alcaldes i representants polítics del territori han llegit cartes dels presos o part dels seus al·legats finals al judici del Tribunal Suprem. Amb la veu entretallada, una amiga de Carme Forcadell ha llegit unes paraules recents de la presidenta del Parlament que han compungit tots els assistents. Forcadell ha agraït les mostres de suport rebudes sobretot en moments de “petites alegries”, com el naixement del fill del Jordi Cuixart o del seu net.

“Sabíem que no ens absoldríem perquè ha estat un judici polític que ha servit d’escarment perquè ningú gosi qüestionar la unitat d’Espanya”, ha escrit la presidenta del Parlament aquest dimarts des del Centre Penitenciari de Mas Enric. “Soc a la presó per haver estat presidenta de l’ANC, que va ser qui va despertar el somni de llibertat. M’han jutjat per qui sóc, no per haver estat presidenta del Parlament”, ha lamentat. “523 dies tancada”, ha acabat.

Òmnuim i l’ANC han omplert la façana del pont de l’Estat que mira al monument franquista de cartells per la llibertat dels presos i amb el lema ‘Ho tornarem a fer’ i quan la convocatòria s’ha donat per acabada e públic ha aprofitat per demanar la retirada del monòlit amb crits de ‘fora l’aguilutxo’.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.