La granja Algueró Montesó de Tortosa, dedicada a l’engreix de vedelles, és una de les dues empreses catalanes que ha estat seleccionada per a participar en un projecte europeu que promou l’adaptació al canvi climàtic del sector de la carn de boví.

El projecte Life Beef Carbon, en el qual hi participen Irlanda, França, Itàlia i Espanya, té com a objectiu millorar les emissions de gasos d’efecte hivernacle, promovent bones pràctiques a les granges per reduir en un 15 per cent la petjada de carboni de la carn de boví d’aquí al 2025. Aquesta iniciativa la lidera a Espanya  l’Asociación de Productores de Vacuno de Carne (Asoprovac).

Aquesta empresa, ubicada al barranc de la Llet de Tortosa, ha estat seleccionada com a granja innovadora i exemple a seguir per les baixes emissions de gasos d’efecte hivernacle que produeix la seva activitat ramadera.

La granja, propietat de Joan Algueró Montesó, engreixa anualment 400 vedelles amb una producció de 90.000 quilos de carn. El ramader explica que entre les bones pràctiques implementades es troba una alimentació de proximitat, a base de farratges i farines de cereals, provinents de conreus propis o de pagesos de Tortosa i l’Aldea.

Els animals es sacrifiquen a l’escorxador de Tortosa i posteriorment la carn es processa en una sala d’especejament que s’ha instal·lat recentment al Viver d’Empreses Baix Ebre Innova de Camarles. En aquesta factoria la carn s’envasa en unes safates de mig quilo destinades a la venda en botigues gourmet i xarcuteries de les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona. D’aquesta manera es comercialitza la producció pròpia amb el distintiu de venda de proximitat directa de la Generalitat de Catalunya. Joan Algueró destaca també les característiques de les safates que utilitzen, “amb un 75 per cent menys de plàstic, 100% reciclables i amb facilitats per separar el cartró del plàstic”.

El projecte Life Beef Carbon va ser seleccionat com a una de les sis accions agrícoles estratègiques de l’Agenda d’Acció Lima-París de la Conferència de Canvi climàtic de París i a l’Espanya el coordina l’Asociación Española de Productores de vacuno de Carne.