ERC vol que el govern espanyol anul·li la modificació ‘exprés’ dels límits marítims que va aprovar i rectificar poc després l’any 2008, excloent l’àrea de la concessió del projecte Castor d’aigües administratives catalanes per passar-les a les del País Valencià. Els diputats republicans que han participat en la comissió d’investigació del cas al Parlament, Lluís Salvadó i Irene Fornós han inclòs en el seu document de conclusions aquesta demanda que, segons argumenten, permetria el Govern control i fiscalitzar el futur desmantellament de les instal·lacions. Han recordat que el fallit magatzem de gas submarí i els seus promotors acumulen ja cinc sentències judicials contràries. Reclamen que es depurin responsabilitats i que sigui la mateixa promotora, ACS, la que assumeixi un cost superior, de moment, als 2.000 milions d’euros.

Salvadó ha recordat que la modificació dels límits marítims, que va tenir lloc poques setmanes després de la seva aprovació amb una correcció d’errors al BOE el març de 2008, volia impedir que la Generalitat podés incidir en el desenvolupament i tramitació del projecte. Per contra, la seva anul·lació hauria de permetre, malgrat les escasses competències de la Generalitat en projectes d’hidrocarburs en aigües territorials, una “major capacitat de participació” -també de l’administració local- i que se la consideri “part afectada”. “Quan el govern espanyol ho canvia és per dificultar-ho. Volem que un mecanisme per a generar opacitat s’acabi derogant”, ha sentenciat, tot recordant que, tradicionalment, l’executiu català ha estat més estricta en aquests aspectes que el valencià. Un desmantellament, recentment anunciat, però que continua pendent des de fa sis anys i que, segons recorden, encareix amb el temps el cost de manteniment i els recursos que s’hi ha de destinar.

Aquesta és una de les conclusions que els republicans registraran al Parlament perquè sigui inclosa en el dictamen final de la comissió d’investigació que s’ha allargat, pràcticament, durant un any i que ha tingut sonores absències -com la de l’exministre d’Indústria del PP, Juan Manel Soria, o la de l’actual titular del Ministeri per la Transició Ecològica, Teresa Ribera-. Unes disposicions que, malgrat no tinguin valor vinculant, puguin contribuir, des de l’àmbit polític, a dirimir responsabilitats sobre un cas que encara no està tancat, ni de lluny, sobretot en el front judicial, amb el cas encara obert als jutjats de Vinaròs i els recursos contra la decisió de suspendre els pagaments.

En aquest document, els republicans analitzen una quinzena d’àmbits del projecte Castor i plantegen fins a 33 conclusions. Al marge de la qüestió dels límits marítims, ERC assenyala com una de les prioritats que sigui la mateixa societat que controlava el projecte i va construir les instal·lacions, ACS, la que assumeixi el multimilionari cost de la seva execució i intent de posada en marxa. Salvadó ha recordat les sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem tombant el mecanisme de finançament i exigint el retorn de les quantitats cobrades, tant pels bancs com pel gestor tècnic del sistema Enagás, encarregat de la hibernació i el manteniment de les instal·lacions des de finals de 2014.

D’altra banda, aquest dilluns s’ha conegut que el Consell d’Estat, màxim organisme consultiu del govern espanyol, li ha demanat que pagui el deute pendent amb els bancs i Enagás al més aviat possible. Ho diu des de l’argument segons el qual, no fer-ho podria suposar encara costos més elevats en el futur. El Consell d’Estat, en cinc dictàmens de juny de 2019, insta l’executiu estatal a promoure amb celeritat una iniciativa legislativa per “evitar perjudicis econòmics pel seu retard” –pagament d’interessos- i evitar “efectes indesitjables”. | ACN

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.