L’Institut de Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) preveu licitar a principis de 2020 el projecte de la rampa de peixos de l’assut de Xerta, segons que ha anunciat el nou director d’aquest organisme de la Generalitat, Albert Salvadó, en una entrevista a Canal Terres de l’Ebre. Aquesta obra emmarcada en el projecte europeu Life Migratoebre porta dos anys de tramitacions a causa dels retards produïts per l’oposició d’algunes de les parts afectades en l’execució. Salvadó ha reconegut que el projecte ja es troba en la recta final de la tramitació administrativa i confia que no es produeixi cap nova dilació.

Aquesta infraestructura ha de permetre que la fauna piscícola pugui salvar la barrera que representa l’assut i facilitar la connectivitat ecològica del tram final de l’Ebre, requisit que exigeix l’actual normativa europea de rius. La construcció d’aquesta rampa a l’assut de Xerta es imprescindible per reintroduir espècies com l’esturió.

D’altra banda, Albert Salvadó ha explicat que l’Idece està en procés de transformació per convertir-lo en una eina de desenvolupament territorial de les Terres de l’Ebre. “Un objectiu que no facilita el fet que portem diversos exercicis amb pressupostos prorrogats a la Generalitat, que no ens permeten adquirir noves competències imprescindibles per a l’impuls territorial”, ha manifestat.