Als anys 60, molts andalusos van emigrar a terres catalanes. La Sénia va rebre més de 700 habitants de Cazorla, província de Jaén, i des de l’any passat els municipis estan agermanats. Durant les festes del poble del Montsià s’ha fet oficial la unió dels dos municipis amb la rebuda de cazorlencs i cazorlenques i amb la descoberta de la placa de l’agermanament.

Representants de l’Ajuntament de la Sénia han rebut l’alcalde de Cazorla, Antonio José Rodríguez, acompanyats de regidores i regidors, a més de cazorlencs i cazorlenques i gent de l’Associació Cultural Cuna del Guadalquivir. Després de la rebuda, l’alcalde de Cazorla ha signat el llibre d’honor senienc. Després, els invitats han ensenyat amb un vídeo, al saló de plens, imatges del seu municipi, festes i festivals que realitzen a Cazorla.

Una cercavila, encapçalada per música ebrenca, ha desfilat fins al barri de Cazorla, situat a l’entrada de la Sénia, on s’ha destapat la placa d’agermanament entre les dos poblacions. L’alcalde senienc, José Ramon Bellaubí, li ha entregat la bandera de la Sénia a Antonio José Rodríguez. I tornar a desfilar fins al parc municipal, on els cazorlencs han rebut una petita placa en recordatori de la jornada i productes de la zona. Després, els assistents han rebut un tast dels balls típics de la Cuna del Guadalquivir.

Els dos municipis és la primera vegada que s’agermanen amb un altre i consideren que ho fan amb un autèntic germà: estan envoltats d’oliveres, al costat d’un parc natural i, curiosament, ambdós estan amb un programa de reintroducció del trencalòs.

Vora el 15% de la població de la Sénia prové dels municipis de Cazorla, i els seus veïns de la Iruela i Peal de Becero.

Informa: Víctor Montecino

👤 Ajudant de redacció a L’Ebre Notícies, l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre. Faig connexions al Notícies en Xarxa i el magazín Ben Trobats (ambdós de La Xarxa de Comunicació Local).
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.