Font: Edició en paper del Setmanari l’Ebre

Redacció: Francesc Millán

Marc Monfort, veí de Tortosa, i Francesc Llambrich, de l’Ametlla de Mar, són els dos ebrencs que es troben entre l’equip de l’ONG catalana Proactiva Open Arms. Concretament, ells són mecànics i s’encarreguen que tota la maquinària de l’embarcació funcione correctament. Des que hi treballen, s’han embarcat en diverses missions i, com a conseqüència, han sigut testimonis en primera persona del drama humanitari que es viu al Mediterrani. “El mar és molt bonic, però pot ser molt cruel”, es lamenta Monfort en una conversa amb el Setmanari L’Ebre.

Assegura que fa mal veure estes persones que es juguen la vida al mar per a fugir d’autèntics horrors i que actuen completament “trasbalsats”. Monfort fa aproximadament uns set mesos que treballa amb Open Arms, Llambrich, en canvi, ja porta més de dos anys. “L’ambient de treball és molt bo. Som un gran equip. L’objectiu és que tothom estiga bé a bord”, assegura Monfort, que apunta que, a banda de treballar com a mecànic, durant les hores de descans a bord del vaixell també participen en faenes d’ajuda humanitària, fet que l’il·lusiona encara més. Monfort havia estat ara un temps a Tortosa i tot just havia de tornar a pujar a Open Arms coincidint amb el desembarcament a Lampedusa, per la qual cosa ha viscut les hores prèvies a la seua reincorporació amb moltíssima incertesa.

Després d’estar vint dies bloquejats enmig del mar Mediterrani, sense autorització d’Itàlia ni de Malta –els dos ports més propers considerats segurs– per a desembarcar, arribava la notícia: la fiscalia d’Agrigento, una ciutat de Sicília, permetia que la nau desembarqués a l’illa italiana de Lampedusa. Dels 163 migrants que van ser rescatats al Mediterrani mentre intentaven arribar a Europa per l’organització humanitària, en quedaven 83 a bord. La resta havien sigut evacuats d’urgència en dies anteriors. Era ja de matinada quan estes 83 persones van trepitjar terra. Es posava fi a un calvari que, un cop més, evidencia la greu crisi humanitària que, des de fa anys, s’està vivint al mar Mediterrani, que també banya les Terres de l’Ebre.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.