L’empresa pública Ports de la Generalitat ha acabat l’adequació del moll pesquer on amarra la flota d’arrossegament al port de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), per potenciar un sector clau per al municipi i les Terres de l’Ebre com és el sector pesquer de la Ràpita, amb una inversió de 192.000 euros. El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, ha dit sobre l’actuació executada que “les obres del moll s’han fet per fases per no interferir en l’operativa del sector pesquer”. Gómez Comes ha afegit que “l’objectiu de Ports amb aquesta actuació ha estat potenciar l’activitat pesquera de la Ràpita, la més important de Catalunya en valor de venda del peix a la llotja”.
El 2018, el sector pesquer de Sant Carles de la Ràpita amb una flota de 91 embarcacions pesqueres va descarregar 2.585 tones de peix que van tenir un preu de venda en llotja de 14,2 milions d’euros, situant-se com a primer port de Catalunya tant amb flota pesquera com amb el valor de venda del peix a la llotja de la Ràpita.
Les obres
L’actuació ha suposat el reforç de l’estructura frontal del moll i la reposició del paviment a la superfície de la infraestructura i la neteja del fons marí al costat del moll. L’equipament del moll s’ha fet amb unes escales de salvament d’acer inoxidable i nous norais i defenses per a l’amarratge d’embarcacions. Les defenses estan fetes amb cautxú reciclat per potenciar la reutilització de productes en desús.
El moll pesquer s’ha dotat de dues càmeres de videovigilància amb fibra òptica per tal de reforçar les mesures de seguretat al recinte portuari. A més, s’ha instal·lat un nou enllumenat públic amb llumeneres amb tecnologia LED, una tecnologia més respectuosa amb el medi ambient que optimitza els recursos del port. De fet el nou sistema permet un 50% d’estalvi energètic, incrementa la vida útil de les làmpades, permet la telegestió, disminueix les despeses de manteniment i minimitza la contaminació lumínica. En aquest sentit el gerent de Ports ha explicat que “l’Administració portuària treballa per mitigar el canvi climàtic, amb actuacions i mesures que fomentin l’estalvi energètic”. Gómez Comes ha afegit que “avui hem instal·lat llumeneres amb tecnologia LED al port de la Ràpita, però el nostre objectiu és continuar-ho fent en futures actuacions a la resta de ports que estan sota la nostra gestió”.
Per altra banda, a finals d’aquest mes es preveu finalitzar la urbanització del dic central que ha de donar continuïtat a la façana marítima, potenciar la mobilitat dels vinents i dels vehicles i millorar els accessos amb la zona de pesca.