El documental “A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada”, dels periodistes Andreu Caralt, Oriol Gracià i Esther Benet i de l’antropòloga Maite Hernández, s’ha emportat el V Premi Terres de l’Ebre de Periodisme atorgat per la Demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC). En el documental es recullen testimonis de supervivents dels bombardejos que va patir la ciutat de Tortosa durant la guerra civil espanyola. Entre el 1937 i el 1938, Tortosa va ser objecte d’una vuitantena d’actacs aeris a càrrec de l’Aviació Legionària Italiana i la Legió Còndor. Els testimonis que apareixen al documental expliquen com la població civil es va refugiar a les serres de Boix i del Coll de l’Alba.

El jurat del premi ha estat format per la catedràtica i periodista Amparo Moreno, i els també periodistes Josep Bayerri; Joana Pardos ( Premi Ondas 2018); Fàtima Llambrich ( reportera de TV3) i en representació de la demarcació ebrenca del CPC, la seua tresorera Anna Ferràs. A l’hora d’atorgar el premi, el jurat ha valorat “l’aprofitament de la força d’uns testimonis que, a través d’un relat en primera persona, han permès reconstruir un episodi interessant episodi històric”. També ha destacat “el valor d’unir en un únic document un ventall tan ampli de veus”.

En aquesta cinquena edició han participat 17 treballs periodístics majoritàriament de mitjans audiovisuals, premsa escrita i digital del territori, emesos o publicats al llarg del 2018. Els guanyadors del premi han rebut una quantitat econòmica de 1.000 euros i un dibuix original del jove artista d’Horta de Sant Joan, Xavier Viña, XEIF.

Els altres dos finalistes d’aquesta cinquena edició han estat el documental “Desconnectats”, dirigit i elaborat per Toni Royo, Santi Valldepérez de Films Nòmades i l’empresa de disseny ABS; i la sèrie d’articles sobre el maqui Francisco Serrano, publicats al setmanari l’Ebre pel periodista Òscar Meseguer.

El lliurament del V Premi de Terres de l’Ebre de Periodisme va tenir lloc el passat divendres, 12 de juliol, a l’auditori de la Unió Filarmhònica d’Amposta. L’acte també va incloure una conversa sobre els mitjans de comunicació públics a Catalunya entre el periodista i editor del TN Migdia de TV3, Carles Prats, i el president de la Demarcació Terres de l’Ebre del CPC, Josep Baubí.

Durant l’acte, el Col·legi de Periodistes va fer un reconeixement al programa “La ciutat al dia” d’Amposta Ràdio, per haver complert 25 anys ininterromputs en antena.