Horta de Sant Joan acull els dies 6 i 7 de juliol les I Jornades anuals d’oficis i arquitectura tradicional als Ports, una cita que vol reunir els millors experts i experiències pràctiques en aquest sector per a promoure aquest llegat entre els professionals i el públic en general. La proposta recull l’experiència acumulada pel municipi amb la pionera recuperació del mas de Burot, duta a terme entre 2017 i 2018. La intervenció s’ha erigit com un exemple de bones pràctiques i s’està consolidant com un nou actiu turístic i cultural pel municipi i el Parc Natural dels Ports.

Organitzades pel Col·lectiu Anant i l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, les jornades inclouen un intens programa de conferències el dissabte 6 i un conjunt d’exposicions, tallers i visites turístiques al mas, l’endemà diumenge. Totes les activitats són d’accés lliure i gratuït, a excepció d’una visita programada el diumenge al matí.

El programa s’inicia dissabte amb més d’una desena de xerrades, en horari de matí i tarda, a la seu de l’Ecomuseu dels Ports, a Horta de Sant Joan. Diversos especialistes de referència en aquest àmbit abordaran aspectes com les claus de la intervenció al mas de Burot, els plans nacionals i estatals relatius a l’arquitectura tradicional i el patrimoni immaterial, a més d’explicar nombroses experiències d’intervenció a l’Aldea, el delta de l’Ebre i el conjunt del Parc Natural dels Ports, entre d’altres. Les sessions finalitzaran amb una taula de debat i una visita guiada al mas de Burot a les 19.00h.

Les activitats continuaran l’endemà diumenge, amb epicentre a la plaça de Catalunya d’Horta de Sant Joan. A partir de les 11.00 hores i durant tres hores, s’oferiran dos tallers pràctics: el primer sobre la construcció amb tàpia a càrrec de l’arquitecte tècnic expert en construcció amb terra, Fermín Font; i el segon, sobre tècniques constructives amb canya a càrrec de Voltes Cooperativa/Investigació canyera. L’oferta es complementa amb la inauguració de dues exposicions temàtiques. La primera, a la mateixa plaça, realitzada pels alumnes de l’Escola Montsagre d’Horta de Sant Joan sobre els oficis tradicionals de l’arquitectura. La segona mostra, amb el títol ‘Construint el territori’, s’oferirà al Centre de Visitants del Parc Natural dels Ports, a Prat de Comte. Una visita guiada al mas de Burot a càrrec de l’Associació ornitològica Picampall, entre les 10 i les 13 hores, tanca el programa d’activitats.

Redacció: P.P.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.