Les empreses de socorrisme denuncien la falta de personal a causa de la llei aprovada pel Govern per regularitzar el sector. Consideren que la llei és massa restrictiva i provoca que molts joves no vulguin formar-se. Molts escollien esta professió com un treball temporal, cosa que ara es veu dificultat. La formació de socorrisme consistia anteriorment en un curs de 200 hores i actualment són un total de 1.500 hores les que s’han de fer per aconseguir la titulació.

A més a més, el preu de la titulació també han augmentat. El preu anteriorment a la reforma de la llei, oscilava vora els 400 euros i actualment està al voltant dels 1.000 euros.

Abans de l’estiu l’Associació d’Empreses Catalanes de Socorrisme Aquàtic va afirmar que el 70% de les places se quedarien sense cobrir. Molts ajuntaments del territori han estat buscant fins a l’últim dia socorristes per les seues piscines i platges. La solució per part de la Generalitat ha estat aprovar una moratòria de tres mesos en què no se sancionarà les empreses que contractin socorristes que no compleixin els requisits establerts per la llei.

La problemàtica del socorrisme s’estén fins a les condicions laborals en què se troben estos professionals. UGT denuncia la falta de recursos econòmics destinats al socorrisme per part dels Ajuntaments i reclama l’actualització de la normativa catalana que reguli els mínims exigibles.

El sector del socorrisme de la UGT va impulsar SOS Socorrisme, una plataforma que denuncia la situació que viu actualment el col·lectiu, que ha de garantir la seguretat a les nostres platges. UGT creu que els recursos econòmics destinats pels Ajuntaments al servei de socorrisme en platges són insuficients. Això prova la precarietat de les condicions de les treballadores i treballadors. A més a més, denuncien que no se’ls aplica el conveni col·lectiu sectorial, que comporta un menor salari, llargues jornades de treball, una alta taxa de temporalitat i inestabilitat laboral.

La llei que regula i preveu els mínims exigibles a Catalunya és del 1972 i l’organització considera que està obsoleta. Ara mateix cada consistori regula el servei de socorrisme amb criteris diferents pel que fa a efectiu, durada del servei, horari, mitjans tècnic, etc. És per este motiu que demanen la posada en marxa de la Llei de seguretat per a les platges catalanes. La plataforma exigeix una llei que reguli els mínims exigibles i garanteixi els drets laborals dels professionals del socorrisme.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.