La direcció d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ja té decidits qui seran els 4 presidents dels Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre, tot i que públicament només s’ha donat a conèixer la regidora d’Arnes, Neus Sanromà, serà la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, gràcies al pacte de 5 formacions polítiques que aparta del consell a Junts per Catalunya, partit que sempre havia governat aquesta institució.

A la comarca del Baix Ebre el president del Consell Comarcal serà el tortosí Xavier Faura, segons les fonts consultades per ebredigital.cat, no confirmades oficialment per ERC. També tenien opcions el regidor de Deltebre, Joan Alginet, i l’alcalde de Paüls, Enric Adell, però l’aposta en més opcions és la de la figura de l’advocat tortosí per rellançar el seu perfil polític de cara a disputar-li més endavant a Meritxell Roigé un govern de Tortosa, al qual ja ha avalat en la primera votació de sessió plenària, la del cartipàs i els càrrecs de confiança, celebrada dilluns.

Pel que fa a la Ribera d’Ebre, qui té més possibilitats de repetir és l’alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, per premiar el seu ingrés a ERC. Té altres polítics d’ERC a la Ribera d’Ebre que li poden disputar la plaça, però la intenció del partit és mantindre el compromís que tenia amb ella, després d’haver passat a formar part d’Esquerra.

En el cas del Montsià, les fonts consultades apunten que, el gran resultat d’Amposta es traduirà amb una plaça de diputat provincial, on podria repetir Miquel Subirats, mentre que per a premiar el resultat de Sant Carles de la Ràpita qui podria rebre un fort impuls polític és la regidora Èrika Ferraté, que es traduiria “amb una vici-presidència al Consell Comarcal”. El candidat més ben situat és Joan Roig, l’alcalde d’Alcanar, també protagonista d’una gran majoria absoluta al seu municipi. Una opció que, cas de confirmar-se, tindria la lògica de que substituiria a la també canareva Carme Navarro.

Fonts d’ERC consultades per Ebredigital.cat, en conèixer aquest quatre noms, manifestaven de que “són noms probables, però hi ha riscos. Igual al final no són perquè no està tot tancat del tot”. En altres paraules, que també cal repartir les 4 places de diputat provincial que li corresponen a ERC en l’àmbit dels 2 partits judicials en els que participa, i encara hi pot haver canvis.

Cal recordar, pel que fa als diputats provincials, que només està confirmat Lluís Soler, com l’únic del PDECAT. Ebredigital pot confirmar també que el candidat més probable com a diputat provincial del PSC és Joan Castor Gonell, tot i que també hi ha l’opció del tortosí Enric Roig. Pel que fa a ERC, el partit també podria premiar a Sònia Tomàs, regidora de Masdenverge, per haver estat l’agrupació d’ERC que més va créixer electoralment, deixant a banda les poblacions amb majories absolutes.

Redacció: A.F.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.