Este dissabte es constitueixen els ajuntaments del mandat 2019-2023. Quatre de cada cinc municipis de les Terres de l’Ebre no han necessitat cap pacte per a ser governats. Repassarem quins seran els nostres alcaldes i regidors comarca a comarca.

Tortosa

Junts per Tortosa haurà de governar amb set regidors. La previsible alcaldessa electa, Meritxell Roigé, explica que se sent amb força per arrencar en minoria, sense descartar un possible pacte amb Esquerra un cop començat el mandat, com va passar les darreres eleccions. D’altra banda, des de Movem Tortosa fan una última crida a un govern alternatiu d’esquerres.

Amposta

A Amposta, Adam Tomàs i Esquerra amplien la majoria absoluta aconseguida fa 4 anys. Amb 16 de 21 regidors al govern municipal en uns resultats històrics a les Terres de l’Ebre i Catalunya, l’oposició comptarà amb 2 regidors de Som Amposta, 2 del PSC i 1 de Junts per Amposta, en un plenari amb 10 cares noves.

Baix Ebre

Al Baix Ebre Esquerra republicana es va imposar com a primera força. Va prendre l’alcaldia a dues feus socialistes com a Tivenys i Aldover. També a Camarles on ha pactat amb la FIC, deixant fora de joc a Junts. En altres municipis ha passat el contrari, com és el cas de l’Aldea. On després de 16 anys governant els republicans, el capdavanter dels demòcrates, Xavier Royo, serà el nou alcalde. Destaca també la majoria absoluta a Deltebre amb Lluís Soler.

Montsià

Al Montsià no han canviat gaire les coses respecte el 26 de maig, ja que és la comarca amb més majories absolutes. Només a Santa Bàrbara ha estat necessari una negociació entre diferents partits. Al Montsià, Esquerra Republicana augmenta la seva hegemonia amb la supermajoria absoluta d’Amposta i majories a la Ràpita i Alcanar. Per la seua banda, els socialistes també es reforcen amb majories a Ulldecona i Sant Jaume i Junts salva els mobles mantenint les seves alcaldies de l’interior de la comarca.

Ribera d’Ebre

Anem ara a la Ribera d’Ebre només hi haurà tres pactes per a governar: a Tivissa, Ascó i Rasquera; ja que la resta de municipis de la comarca, 11, la força més votada va assolir la majoria absoluta. És el cas, per exemple, de la capital, Móra d’Ebre, on per tercer mandat consecutiu governarà Joan Piñol.

Terra Alta

I la Terra Alta va ser la comarca amb menys sorpreses respecte els resultats de fa quatre anys. Corbera d’Ebre, Vilalba dels Arcs i el Pinell de Brai han estat les darreres setmanes en converses per pactar. La resta de pobles van aconseguir majories absolutes, com Gandesa, que manté el mateix repartiment de regidors, i Horta de Sant Joan, on es viurà un canvi dràstic d’alcaldia.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.