Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en l’incendi forestal del Perelló (Baix Ebre) amb una seixantena de dotacions terrestres i més de 200 efectius. Segons les primeres valoracions ha cremat una superfície de 200 hectàrees de vegetació forestal.

Junt amb les dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, al llarg de la tarda han treballat 10 mitjans aeris. D’aquests, 4 eren avions de vigilància i atac (AVA) i 3 helicòpters. A més, el Ministerio d’Agricultura, Pesca y Alimentación ha activat dos hidroavions i un avió de coordinació, que també hi han col·laborat. Com és habitual, els mitjans aeris s’han anat retirant paulatinament amb l’arribada de l’ocàs i, si no hi ha canvis significatius, es podran reincorporar a les tasques d’extinció demà al matí.

Col·laboren amb els Bombers de la Generalitat membres del Cos d’Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra, 15 voluntaris de cinc Agrupacions de Defensa Forestals diverses, dues ambulàncies (suport vital bàsic i suport vital avançat, respectivament) del Sistema d’Emergències Mèdiques, Protecció Civil i Creu Roja, així com efectius de la Policia Local.

Els Bombers de la Generalitat compten, a més, amb el suport de maquinària pesada que s’incorporarà al foc. En concret, una màquina tipus bulldozer que treballarà bàsicament al flanc esquerre, per obrir pista i possibilitar l’entrada d’efectius que puguin ancorar el perímetre del foc.

A conseqüència de l’incendi s’ha tallat preventivament la carretera local TV-3022 al Perelló. Aquesta carretera, segons el Servei Català de Trànsit (SCT), ja està normalitzada des de les 20.25 hores.

Segons informa la Direcció General de Protecció Civil, que manté en situació de prealerta el Pla Infocat, l’Ajuntament del Perelló ha activat el seu Pla d’Emergències Municipal per Incendis Forestals. Així mateix, s’ha habilitat el poliesportiu municipal, tot i que cap dels desallotjats n’ha fet ús. En aquest sentit, l’Ajuntament del Perelló informa que, de les 38 persones desallotjades, 4 (2 espanyoles i 2 franceses) han estat reallotjades a l’hostal del municipi.

La preocupació dels Bombers de la Generalitat durant el dia d’avui ha estat, principalment, que el foc no afectés les masies properes a la zona afectada pel foc. Per aquest motiu, sempre a títol preventiu, i a causa de la seva proximitat a la zona afectada pel foc, s’ha recomanat el desallotjament de diverses masies aïllades. En concret, 32 persones de 18 masies. El foc no ha afectat cap edificació.

Durant el dia d’avui, els canvis de vent, i la sequera del combustible, han condicionat les tasques de d’extinció dels Bombers de la Generalitat. De fet, els Bombers estaran molt amatents al vent que bufi a la zona, que pot arribar a condicionar les tasques de gestió i control de l’incendi.

Cal destacar que les previsions meteorològiques per demà indiquen que les pluges que s’esperen a la zona no seran importants. A més, si es produïssin tempestes en zones properes, podrien afegir dificultat en les tasques d’extinció.

Segons l’últim perímetre provisional del Cos d’Agents Rurals, l’incendi afecta unes 200 hectàrees aproximades de pi blanc. Arran de les investigacions es considera la causa més probable del foc unes cremes agrícoles de restes de branca d’olivera fetes aquest mateix matí que es troben a l’àrea d’inici i que incomplien les mesures de prevenció obligatòries. El presumpte autor ha pogut ser identificat per Agents Rurals i se l’ha denunciat per aquests incompliments.

El cos d’Agents Rurals fa una crida a la màxima precaució i recorda que fins al 14 de juny es poden fer cremes agrícoles, però sempre amb una autorització prèvia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i complint unes mesures de prevenció que si no es compleixen molt estrictament és fàcil que la crema es pugui escapar. En aquest cas, era una crema autoritzada però s’havien incomplert les mesures de prevenció.

S’ha decidit suspendre demà les autoritzacions de cremes a la regió de Tarragona i Terres de l’Ebre a causa que els mitjans d’extinció s’han de concentrar en l’incendi forestal del Perelló.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.