El passat dijous 16 de maig va tenir lloc l’acte de lliurament de les beques d’investigació de la Fundació Doctor Ferran 2019 coincidint amb l’acte de comiat dels residents que han acabat el seu període d’especialització a les Terres de l’Ebre. Es van lliurar dos beques i un accèssit que es destinaran a donar suport econòmic a projectes de recerca en salut. Les beques i l’accèssit seran de 3.000 € i 1.500 €, respectivament, i es concediran a grups d’investigació biomèdica del territori de Terres de l’Ebre. A la convocatòria de Beques Doctor Ferran 2019 s’han presentat 11 projectes de recerca. En el preàmbul d’aquest acte, els investigadors becats en la passada convocatòria del 2018 van fer una breu comunicació oral dels resultats dels treballs que van ser mereixedors de l’ajut.
El Dr. Martin Iriondo Sanz, cap del Servei de Neonatologia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i expert en reanimació neonatal, hi pronunciarà la conferència magistral “La docència i la recerca en la pràctica clínica diària. Reptes i experiències”. Posteriorment, es va celebrar l’acte de comiat dels nous especialistes que acaben el període de formació a les Terres de l’Ebre este mes de maig.
Guanyadors de les Beques Doctor Ferran 2019
Per a l’any 2019 la Fundació Dr. Ferran va convocar dos beques destinades a donar suport econòmic a projectes d’investigació: una per a un grup de recerca d’inici i una altra per a un grup de recerca emergent de les Terres de l’Ebre.
Un grup d’inici és un grup de recerca estructurat al voltant d’un investigador/a principal que treballa en un centre de salut de les Terres de l’Ebre i que presenta un projecte que s’emmarca en una línia d’investigació en salut definida. No és necessari que acredite publicacions ni sol·licituds d’ajuts ni projectes desenvolupats conjuntament.
Un grup emergent és un grup de recerca estructurat al voltant d’un investigador/a principal que treballa en un centre de salut de les Terres de l’Ebre i té una trajectòria científica estable i continuada d’una durada superior a tres anys. Este grup ha de comptar amb suport econòmic previ i ha d’haver generat publicacions rellevants en els tres últims anys.
En esta edició de les Beques Doctor Ferran s’han presentat 11 projectes. A més dels dos guanyadors, altres projectes han demostrat ser brillants per al jurat, pel que la Fundació va autoritzar concedir un accèssit al projecte que havia assolit una millor puntuació segons el comité científic avaluador sense mostrar cap motiu d’exclusió.
La “Beca Doctor Ferran a un grup emergent” l’ha guanyat el projecte “Portadores intestinales comunitarios de Enterobacterias productoras de ß-lactamasas de espectro extendido y carbapenemasas plasmídicas en las Regiones Sanitarias Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona y Girona”. Des de l’inici del segle present, l’aparició d’enterobacteris multiresistents en aïllants clínics ha experimentat un augment a Espanya i en tot Europa, tant en infeccions relacionades amb l’assistència sanitària com en les d’adquisició comunitària.
Es tracta d’un problema de gran transcendència, ja que compromet l’efectivitat dels tractaments d’elecció en infeccions greus en què se sospita la implicació d’enterobacteris i, a més, són resistències susceptibles de ser transmeses horitzontalment i, per tant, de disseminar-se eficaçment entre bacteris. Estes infeccions solen estar precedides per colonització intestinal, per la qual cosa es creu que els portadors asimptomàtics comunitaris són un important reservori, si bé hi ha una gran variabilitat geogràfica en la freqüència i enzims implicats.
Amb este estudi es pretén conéixer la freqüència de portadors intestinals asimptomàtics comunitaris d’enterobacteris multiresistents a les regions sanitàries de les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Girona, per tal d’identificar els factors de risc associats a la colonització. El coneixement del paper dels portadors asimptomàtics en la comunitat com reservoris d’estos bacteris multiresistents dels enzims circulants en el nostre àmbit i dels factors de risc associats a l’estat de portador permetran explora estratègies útils per a millorar el tractament empíric i controlar el problema de la seua disseminació.
La “Beca Doctor Ferran a un grup d’inici” l’ha guanyat el projecte “Efectos del entrenamiento de fuerza sobre la funcionalidad en enfermeros de Parkinson: un ensayo controlado aleatorizado”. El Parkinson és una malaltia neurodegeneralitva crònica caracteritzada per l’alentiment dels moviments (especialment dels moviments voluntaris complexos), rigidesa (augment del to muscular), tremolors, dificultat de l’inici de la marxa i inestabilitat corporal.
Actualment no sembla haver-hi un tractament curatiu, si bé l’administració de fàrmacs dopaminèrgics és un dels tractaments més comuns. No obstant això, cada vegada més es descriu la importància de teràpies que ajuden a modificar el curs de la malaltia, amb la intenció d’alentir-la i, fins i tot, amb l’objectiu de millorar-ne els símptomes secundaris a la medicació o a la mateixa patologia, ja que la disminució de l’activitat física podria empitjorar els símptomes associats a la malaltia.
Este projecte pretén estudiar la capacitat funcional dels pacients que realitzen exercici físic de força (esquats, gambades, rem amb goma i elevació de talons) analitzant de manera més concreta els paràmetres de marxa, la prevenció de caigudes, la força de prensió i la força de l’hemisferi inferior. Els resultats podran obrir noves línies de recerca per a conéixer una dosi mínima efectiva d’exercici físic que permeta maximitzar la capacitat funcional i la millora de la qualitat de vida del malalt de Parkinson. D’altra banda, permetrà observar els canvis que produirà un programa d’exercici i corroborar que, amb tan sols dedicar uns minuts al dia a realitzar exercici físic ben prescrit i programat, es poden obtenir millores notables en la qualitat de vida del malalt de Parkinson.
El projecte “Valor predictiu de la valoració infermera per a la detecció i abordatge del pacient amb fragilitat a les unitats d’hospitalització d’adults de l’Hospital Verge de la Cinta” ha guanyat l’accèssit de les Beques Doctor Ferran. L’envelliment mundial és una realitat. Diversos estudis referencien que, actualment, l’índex de persones més grans de 65 anys se situa sobre el 17% i sobre 2050 serà entorn del 30%.
A l’HTVC, aproximadament un 42% dels pacients ingressats tenen més de 65 anys. Associat a este envelliment poblacional hi ha persones ancianes, amb discapacitats, dependència, aïllament, soledat, absència de detecció de cuidadors o claudicació d’estos i altres condicionants socials i econòmics afegits. La detecció de la fragilitat en este tipus de pacients és un repte per als centres sanitaris d’aguts.
Enfocant el problema de pacient fràgil des de l’òptica dels centres sanitaris d’aguts integrat amb la resta d’agents sanitaris i sociosanitaris d’atenció al pacient crònic es pretén determinar si existeixen determinades manifestacions de dependència obtingudes a partir de la valoració infermera que són predictors de la fragilitat en els pacients de 65 anys o més a les unitats d’hospitalització d’aguts.
Els resultats de l’estudi permetran reduir el temps de detecció de fragilitat estalviant temps i recursos per poder aplicar un model d’atenció centrat en la persona, enfocant la decisió terapèutica per a este tipus de pacients i gestionant la seua alta des de l’inici del procés agut. Este model seria aplicable a tots els hospitals que utilitzen la valoració infermera com a mètode de treball.
Donacions per a la investigació
La Fundació Ferran és una entitat creada per la promoció i el suport a l’activitat de recerca, docència i formació que té com a objectiu final millorar el coneixement en les ciències biomèdiques i per tant beneficiar la salut de les persones. S’acull a la llei de règim fiscal 49/2002 que contempla incentius per al mecenatge i donacions. Perquè la Fundació aconsegueixi els seus fins fundacionals, necessita la vostra col·laboració i el vostre recolzament econòmic. Les aportacions econòmiques que vulgueu fer, per petites que siguin, són d’extrema importància i ajudaràn als projectes de la Fundació.
És per això que la Cooperativa del Camp de Santa Bàrbara i el Grup Llambrich han volgut col·laborar amb ampolles especials d’oli Iberolei, els beneficis dels quals aniran a parar a la Fundació. Altres entitats que han fet possible les beques d’enguany són Química Clínica Aplicada, l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, la Clínica Terres de l’Ebre