Les últimes dades corresponents al 2018 mostren un increment notable de tortugues recuperades, gràcies al protocol establert en col·laboració amb pescadors i Agents Rurals, per agilitzar la intervenció davant captures accidentals.

Fins a l’abril del 2019, els encallaments de cetacis s’han reduit a només 5 exemplars, i s’han recuperat més de 60 tortugues marines. Dels cetacis encallats enguany, cal destacar l’encallament d’una balena amb bec de Cuvier, una espècie rara d’observar, que hauria mort per l’impacte amb una embarcació.

Èxit del rescat de tortugues

Les últimes xifres recollides mostren, en el cas de les tortugues, que per primer cop s’han recollit més exemplars vius que morts. En concret, l’any 2018 es van reportar 110 exemplars rescatats, dels quals 70 eren vius i 40 de morts. El percentatge de supervivència de les tortugues rescatades vives també ha registrat un increment significatiu, proper al 97%, gràcies al protocol establert a mitjans de 2017 en col·laboració amb els pescadors de les confraries de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i l’Ampolla per a facilitar la intervenció immediata en casos de captures accidentals. El protocol, que compta amb el suport dels Agents Rurals i la Fundació CRAM, s’aplica de moment al delta de l’Ebre, on es concentren la majoria de captures incidentals.

El 2018, un total de 30 embarcacions vaixells van recollir 67 tortugues, i totes van poder sobreviure i tornar al mar passats uns tres mesos de mitjana.

Aquest protocol neix després que, en els últims anys, la comunitat científica ha confirmat l’afectació de la descompressió en tortugues de manera similar als humans. Així, en ser capturats a elevades profunditats i pujar ràpidament a la superfície, poden patir un accident que pot arribar a ser letal sense l’atenció clínica adequada.

45 cetacis encallats

D’altra banda, el segon grup més nombrós pel que fa a encallaments ha estat els cetacis. Concretament, la xarxa ha comptabilitzat 45 encallaments, 40 dels quals corresponen a animals ja morts. La majoria són dofins ratllats (30 exemplars), seguit de 7 dofins no identificables, 6 dofins mulars i 2 rorquals comuns (Balaenoptera physalus).

El dofí ratllat és l’espècie més abundant al nostre mar territorial i és l’espècie que més encalla. Acostuma a patir patologies internes que l’afecten i poden causar-li fins i tot la mort. És molt difícil que un cetaci que arribi a encallar es pugui recuperar. Només algun cas d’animals litorals, com el dofí mular, s’acosten a ports, badies o cales d’algunes parts del territori per a alimentar-se fins al punt de ser visibles des de la costa.

Finalment, el 2018 també va encallar un tauró pelegrí (Cetorhinus maximus), que va arribar mort a Roses el maig del 2018.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.