Indignació a Sant Carles de la Ràpita entre totes les persones que han pogut seguir, en directe, aquesta tarda entre les 19 i les 20 h, les declaracions del capità de la guàrdia civil, màxim responsable de l’actuació d’un centenar d’agents estatals al pavelló firal. Uns fets que vam provocar commoció l’1 d’octubre de 2017, i que han passat a la història com l’agressió més gran que mai s’ha produït a les Terres de l’Ebre per part dels cossos de seguretat contra la població civil.

El capità ha comparegut davant el Tribunal Suprem com a testimoni de la fiscalia, que ha insistit a fer-li les mateixes preguntes que a les desenes d’agents que ja han comparegut, per construir el relat habitual: hi havia insults?, es van tirar objectes?, i tots els temes ja habituals.

L’única anècdota ha estat que ha començat preguntar al capità per l’acció al pavelló de Roquetes, i en veure que hi era present, s’ha centrat durant tot l’interrogatori en l’acció de la Ràpita. Ja a preguntes dels advocats de la defensa, que s’han mostrat indignats i sorpresos en més d’una ocasió, aquest capità ha anat relatant l’acció, dient que primer va anar un nombre reduït d’efectius, però que en assabentar-se de què, segons ell, s’havia intentat sostreure una pistola a un agent, va decidit portar més d’un centenar d’agents. Els advocats han recordat que la gent era a la plaça, i que la seva actitud era de mans enlaire, però el capità tenia clar el que havia de dir.

Fins al punt de què, al ser preguntat si va veure sang i clars senyals d’agressions a la població, va decidir no obrir cap expedient intern per considerar que tot havia estat correcte per part seva.”Un escàndol majúscul, una increïble llista de mentides, unes paraules indignes i preparades després de les quals encara serà més difícil d’oblidar el que va passar“, valorava a ebredigital.cat un rapitenc que acabava d’escoltar la declaració. I és que certament, hi ha hagut passatges que poden ser titllats d’escandalosos, ja que estava obligat a dir la veritat i en alguns casos les mentides eren evidents, com ho demostren la pràctica totalitat de vídeos d’aquella jornada, especialment els enregistrats per Canal Terres de l’Ebre.

Ha dit per exemple que “no van gravar” l’acció, quan en realitat, un agent de paisà camuflant en gorra que apareix clarament a les imatges de vídeo va estar gravant tot l’operatiu, i com apareix a les imatges de televisió. Però aquesta ha estat només una anècdota.

El capità ha admès, a preguntes de la defensa, i en saber que hi ha imatges gravades, que sí que es va colpejar els manifestants amb la culata de l’escopeta de fogueig que portaven alguns agents. I també ha reconegut que es va colpejar al cap a algun dels manifestants, justificant-ho, davant un gest d’incredulitat de l’advocat Jordi Pina, perquè estava a terra, com venint a dir que el cap de les persones anava fins a la defensa reglamentària de la gent, les seves porres, i no a l’inrevés com en realitat va passar.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.