La candidatura Més Deltebre-ERC segueix presentant el seu projecte de poble pels diversos àmbits del municipi. Aquest dijous ha estat el torn del sector primari. Els membres de la candidatura s’han reunit amb representants d’aquest sector del municipi, concretament amb persones i empreses vinculades a l’agricultura, a la pesca i a l’aqüicultura de Deltebre. En la trobada, també hi ha participat Ferran Grau, director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
Pel candidat de Més Deltebre-ERC, Joan Alginet, el sector primari ha estat “arraconat” i no se li ha fet el cas necessari des de l’Ajuntament. “Som una civilització agrícola, una de les últimes del mediterrani. Un altre capital i una altra singularitat nostra. Cal estar al costat del sector primari en general, essencial en l’economia de Deltebre i que té relació directa amb el comerç, el turisme i la sostenibilitat”, ha expressat el candidat.
Per Alginet,  “El suport a l’agricultura no és suficient amb tenir una regidoria de sector primari, si darrere no hi ha un ple suport a les necessitats dels pagesos”. Els camins rurals del terme de Deltebre, per posar un exemple, requereixen de forma imminent un pla de xoc. En aquesta línia, el candidat republicà ha proposat “la creació d’una Escola de Tradicions i Costums al voltant de l’arròs; i de fires i promocions temàtiques sobre l’arròs i les seves sortides econòmiques”.
Pel que fa a l’aqüicultura, Alginet ha proposat “dignificar el Port d’Illa de Mar, arranjant els espais i posant llum i seguretat”. A més, si governen, impulsaran “la construcció d’uns magatzems per als aqüicultors facilitant-los així la seva feina”. Tot i així, sense un dragatge eficient de la bocana del Fangar, els problemes que arrossega el sector no estaran resolts.
Alginet ha posat l’exemple dels resultats dels projectes pesquers desenvolupats en altres municipis de les Terres de l’Ebre, en el marc del GALP Mar de l’Ebre, per “vincular administracions locals en l’economia blava i en el sector que depèn del mar, ja be sigui directament a pescadors o aqüicultors, com impulsant activitats de diversificació econòmica enfocada al turisme”.
Per la seva part, Salvador Fornós, responsable del projecte de poble de Més Deltebre-ERC, ha abordat de quina manera hem de ser capaços per donar resposta als reptes que deriven del sector primari, com ara l’augment dels nivells de salinitat i la temperatura de l’aigua i del sòl; el tancament de la bocana de la badia del Fangar; i la bocana del riu i el conseqüent perill pels pescadors de Deltebre.
L’acte l’ha tancat el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a les Terres de l’Ebre, Ferran Grau, que ha manifestat que “els reptes que té el sector primari a Deltebre els hem de superar des de la cooperació i el compromís de tots els actors. Joan Alginet i el seu equip em fan arribar constantment les inquietuds i demandes del sector. Són la millor garantia”, ha manifestat Grau.

Autor:

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.