ACN (Rasquera) – L’exalcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha estat absolt del delicte contra la salut pública per conrear marihuana en una finca de la seva propietat. La sentència, ja ferma, de la jutgessa del Penal número 1 de Tortosa, a la qual ha tingut accés l’ACN, entén que les tretze plantes de marihuana que li van decomissar els Mossos d’Esquadra l’any 2016 no anaven en cap cas destinades a la venda sinó a l’autoconsum i al tractament dels efectes de la malaltia que patia la seva dona. Com a alcalde, Pellisa va promoure un projecte per conrear marihuana destinada a l’autoconsum al terme municipal que, tot i no prosperar finalment després de no rebre el suport veïnal esperat, va aconseguir obrir un ampli debat sobre les seves implicacions recreatives, econòmiques i terapèutiques. Tant ell com el seu advocat, Martí Cànaves, sostenen que la denúncia tenia motivacions polítiques.

El 23 de setembre de 2016 els Mossos d’Esquadra van desplegar un important operatiu al terme de Rasquera, incloent la participació d’un helicòpter, que va acabar amb la localització de diverses plantacions i la intervenció de 200 plantes de marihuana en diverses finques. En total, set persones van resultar investigades per un presumpte delicte contra la salut pública, entre les quals, Pellisa per tenir plantes –en menor o major quantitat- a les seves parcel·les.

El cas concret de l’exalcalde va acabar arribant a judici al Penal número 1 de Tortosa el passat mes de juliol. La sentència del passat mes de desembre, que ha esdevingut ferma ara després que hagi transcorregut el marge de temps estipulat sense que Fiscalia hagi presentat cap recurs, l’absol dels càrrecs. La jutgessa considera que “no es pot concloure que concorrin els elements propis del tipus delictiu”.

Així, tot i acceptar que a Pellisa se li va decomissar una quantitat “elevada” de substància –tretze plantes que pesaven 28 quilos en brut- la determinació del pes net de 4,2 quilos no es va fer a partir d’una mostra determinada per l’Institut Nacional de Toxicologia sinó que es va obtenir aplicant un percentatge del 15% sense cap justificació. Tampoc va quedar demostrat que la mostra tingués un mínim percentatge de component actiu –THC- per considerar-la legalment marihuana.

Cap indici de cultiu industrial

Més enllà d’aquestes qüestions tècniques, la sentència assumeix de forma clara els arguments que la defensa de l’exalcalde va plantejar durant el judici: principalment, que les tretze plantes que li van trobar a la seva finca eren per a consum propi i que també les utilitzava per elaborar oli amb el qual ajudar a tractar alguns efectes de la malaltia de la seva dona, tal i com va corroborar un informe mèdic i la declaració d’una doctora durant la vista. Reforça aquesta tesi el fet que els agents dels Mossos que van participar en el decomís no van trobar elements o instruments que fessin pensar que la marihuana havia de ser destinada a la venda, així com tampoc indicis per fer incrementar el rendiment del conreu i aconseguir una producció industrial.

Durant el judici va quedar també demostrat que en el moment de rebre la visita dels Mossos a la seva finca Pellissa els va acompanyar i mostrar on es trobaven les plantes perquè se les enduguessin. La jutgessa entén que, després d’adonar-se que un helicòpter estava sobrevolant la seva finca, podia haver intentat desfer-se de les plantes –van transcórrer tres hores fins que van arribar els agents per terra-, però no ho va fer i va assumir la seva responsabilitat, creient que li podia caure una multa administrativa per autoconsum. La investigació judicial va descartar també que l’exalcalde i la seva dona tinguessin ingressos per una suposada activitat de venda.

“Motivació política”

Tant Pellisa com el seu advocat, Martí Cànaves, han celebrat la notícia amb la publicació de diversos tuits reivindicant l’honorabilitat de l’exalcalde i amb diversos agraïments. “Volem destacar també que els Mossos d’Esquadra van tenir una actuació exemplar i que van descartar al judici que hi hagués cap indici de que Bernat formés part de cap banda de traficants ni que el cànnabis fos destinat al tràfic“, ha explicat a l’ACN el mateix Cànaves. Malgrat la satisfacció, tots dos han volgut lamentar que alguns mitjans li atribuïssin “falsament” la pertinença a una banda dedicada al tràfic de drogues i sostenen que la denúncia que va posar en marxa l’operatiu policial va ser motivada per “raons polítiques“. Segons han afegit, bona part de les set persones investigades per tràfic de drogues arran d’aquests decomisos han estat absoltes o han vist com s’arxivava el cas.

Reconegut defensor de la legalitat del consum de cànnabis i del seu conreu, durant el seu mandat Pellisa -que , a més d’alcalde, va ser president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre- va impulsar un projecte de plantació de cànnabis amb l’objectiu de reactivar l’economia del poble i obrir el debat sobre la legalització. Després d’una consulta popular que no va aconseguir l’àmplia majoria esperada, qüestionada per diverses administracions i estaments judicials, la idea de la plantació de marihuana –impulsada juntament amb una associació cannàbica barcelonina- es va acabar desestimant. Apartat actualment de la vida política institucional, Pellisa continua però compromès amb la batalla jurídica i política per aconseguir la legalització i regularització del consum de marihuana. De fet, va ser l’encarregat de defensar des de la tribuna del Parlament la ILP que obre la regulació d’associacions de consumidors de cànnabis.