Ja fa temps que la presència dels bous a l’illa de Vinallop, també anomenada illa dels Bous, al terme municipal de Tortosa i la polèmica sobre quin ha de ser el destí d’aquests animals, és notícia.

Des del GEPEC-EdC des de bon començament ens hem mantingut al marge d’aquesta polèmica per tal de no crear més tensió, esperant que la Generalitat resolgués aquesta situació.

Finalment la Generalitat ha decidit mantenir els bous a l’illa i consolidar la situació amb la contractació d’un ramader que s’encarregui d’aquesta animals i amb la construcció d’uns corrals a l’illa per facilitar el maneig dels bous.

Davant aquesta inaudita decisió del Govern des del GEPEC-EdC ens veiem en l’obligació de prendre cartes en l’assumpte.

Donàvem per segur que la Generalitat coneixia la consideració d’espai natural protegit que té l’illa de Vinallop. Ara, en vista de la decisió presa, comencem a posar en dubte aquests coneixements.

La Illa de Vinallop constitueix un espai natural protegit inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i a la xarxa europea d’espais protegits “Xarxa Natura 2000”. És també un dels espais que forma la Reserva Natural de Fauna Salvatge de les Illes de l’Ebre, aprovada mitjançant l’Ordre de 10 de novembre de 1995, per la qual es declara reserva natural de fauna salvatge les illes de l’Ebre. Aquesta reserva natural es formada pel conjunt de les illes d’Audí, Miravet, Mora la Nova, Vinallop i Xiquina.

L’objectiu de la declaració d’aquesta reserva natural fou protegir-ne els seus valors naturals, així com les espècies que hi troben el seu hàbitat. A banda dels importants valors faunístics aquestes illes destaquen pels seus valors botànics, amb comunitats fluvials de conservació prioritària i amb la presència d’espècies molt rares i protegides per la llei, és el cas del lligabosc de riu (Lonicera biflora).

Per tal de garantir la conservació d’aquest patrimoni natural, a l’Ordre de creació de la reserva natural de fauna salvatge de les illes de l’Ebre, en el seu article 3.1, textualment s’apunta: “En la reserva natural de fauna salvatge queda prohibida permanentment qualsevol tipus d’activitat silvícola, ramadera, cinegètica i piscícola, i també la introducció d’espècies animals que no siguin autòctones”.

Queda doncs, ben clar i sense cap mena de dubte, que l’activitat ramadera està totalment prohibida dins l’illa de Vinallop. L’activitat ramadera en espais petits, com són les illes de l’Ebre, són totalment incompatibles amb la preservació de les comunitats vegetals i les espècies de flora amenaçades, que són eliminades de forma radical pels animals en molt poc temps. Justament aquesta és l’activitat que ara la Generalitat està disposada a permetre i a potenciar.

Aquest passat dimecres, dia 6 de març de 2019, apareixia al telenotícies comarques de TV3 el director dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre fent declaracions sobre la bona feina que els bous estaven fent a l’illa al mantenir-la “neta” i sense vegetació, la mateixa vegetació que amb la protecció de l’illa es pretenia preservar i potenciar.

És molt greu que una persona, que ocupa el màxim càrrec de responsabilitat en la protecció dels espais naturals a les Terres de l’Ebre, es feliciti pels impactes que una activitat il·legal està provocant sobre un espai natural protegit, sobre unes comunitats vegetals de màxima prioritat de conservació i sobre unes espècies de flora protegides i en perill d’extinció. Que ara la Generalitat vulgui perpetuar aquesta situació és d’una gravetat i irresponsabilitat màxima.

La decisió de que els bous es quedin dins l’illa, essent la pròpia Generalitat qui afavorirà aquesta activitat ramadera amb l’anunciada contractació d’un ramader, per que en faci la gestió i amb la construcció d’infraestructures de suport a aquesta activitat, és del tot il·legal. A més, donades les circumstàncies dels fets, aquesta pot suposar un clar cas de prevaricació amb greus conseqüències penals pels seus responsables.

Davant d’aquesta situació des del GEPEC-EdC, sense entrar en el debat sobre quin ha de ser el futur dels bous, hem demanat al Director Territorial del Departament de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre i al Director General de Polítiques Ambientals i Patrimoni Natural, que, en compliment del que estableix la legislació vigent, de prohibició d’activitat ramadera a l’illa de Vinallop, es retirin immediatament els bous de l’illa i que posteriorment es prenguin les mesures oportunes per minimitzar els greus impactes que els bous han causat al patrimoni natural de l’illa i que s’afavoreixi la recuperació de les comunitats vegetals.

Trobem molt greu que, davant les obligacions legals existents, la Generalitat hagi optat per desobeir aquestes obligacions i hagi optat per permetre la presència dels bous dins l’illa, anunciat, a més, actuacions per perllongar aquesta presència.

Des del GEPEC-EdC esperem que la Generalitat finalment rectifiqui i desestimi deixar els bous dins l’illa. En el cas que finalment es ratifiqui en la intenció de deixar els bous dins l’illa i es portin a terme treballs per consolidar la seva presencia dins l’espai protegit, el GEPEC-EdC presentarà una denúncia davant instàncies judicials per que s’obligui a treure els bous i per que es depurin les possibles responsabilitats que es derivin per l’incompliment d’allò que estableix la normativa respecte la protecció de l’illa de Vinallop.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.