Les oliveres mil·lenàries de Pena-roja de Tastavins, a Terol, de la Jana, a Castelló, i d’Ulldecona, a Tarragona, han centrat aquest dimarts l’acte de reconeixement a les diputacions d’aquestes regions per la coordinació en diferents accions de difusió. L’homenatge, organitzat per la Mancomunitat Taula del Sénia i l’Associació Territori del Sénia, ha consistit en un acte institucional a l’ajuntament de Traiguera -Castelló-, a més de les visites a les tres zones d’oliveres mil·lenàries.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, el de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i el de la Diputació de Terol, Ramón Millán, han participat de la iniciativa, que té com a objectiu reconèixer l’esforç de coordinació dels darrers anys. Aquesta coordinació entre la Mancomunitat Taula del Sénia, l’Associació Territori Sénia i les tres diputacions ha permès que el 2017 i 2018 s’hagin realitzat accions com l’organització d’una exposició, un congrés o la celebració del dia mundial de l’olivera.

La Mancomunitat Taula del Sénia aplega 27 municipis de Castelló, Terol i Tarragona, i l’Associació Territori Sénia està formada en un 50% per la Mancomunitat i la resta per representants dels sectors econòmics i socials de la zona. Les dues organitzacions col·laboren en la promoció del territori i la difusió i conservació de les seves oliveres mil·lenàries.

Les oliveres mil·lenàries

El Territori Sénia, amb 15 municipis valencians, 6 de catalans i 3 d’aragonesos, aplega 5.027 exemplars d’oliveres mil·lenàries. Aquesta xifra el converteix en la zona de major concentració d’oliveres mil·lenàries del món. Per ser considerades com a tals, les oliveres han de tenir un perímetre superior als 3,5 metres i el tronc a 1,3 metres del terra.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.