Arran la no resposta per part del govern de la Generalitat de Catalunya i de les institucions comarcals, emetem el següent comunicat:

El 3 de gener del 2019 ens vam reunir la Denominació d’Origen Terra Alta, la Plataforma per la Defensa de la Terra Alta, l’Ateneu Popular la Pastora i representants comarcals del sector de la restauració i l’hosteleria amb el President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, la Consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el Director General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín, el Delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès i el President del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, entre d’altres, per trobar solució a la problemàtica de la instal·lació de 3 noves centrals eòliques a la comarca.

A la reunió, el mateix president Quim Torra, va afirmar que el govern està en contra de la massificació eòlica i va acceptar que hi ha un problema a la Terra Alta. Posteriorment, la consellera Àngels Chacón, després d’escoltar els arguments i agafant el testimoni del ple del Consell Comarcal, que el dia 20 de desembre va aprovar per unanimitat la moció presentada per les tres organitzacions on es demanava la moratòria indefinida per blindar la Terra Alta de la implantació i proliferació de noves centrals eòliques, es va comprometre a parlar i negociar amb l’empresa adjudicatària i buscar una solució per no haver d’instal·lar aquestes noves centrals a la Terra Alta.

Durant aquests 21 dies ens van demanar que mantinguéssim silenci sobre el desenvolupament de la reunió. I així ho hem fet. Hem estat 3 setmanes mantenint el silenci i, una vegada acabat aquest temps, quan hem preguntat sobre l’estat de les negociacions, no hem obtingut cap resposta.

És més, durant aquestes setmanes ens hem assabentat de la tramitació d’una nova central eòlica “La Fatarella Nord” promoguda per COPCISA que consta de 10 nous aerogeneradors. El document ambiental del projecte data l’octubre del 2018 tot i que és la modificació d’un projecte que COPCISA va començar a tramitar el febrer de l’any 2000 tot i que en aquell moment no va passar l’autorització ambiental.

Passat el termini que es va marcar de la trobada del dia 3 de gener i sense haver obtingut cap resposta en ferm exposem que:

• Enfront aquesta problemàtica tan seriosa i amb unes repercussions tan grans per a la comarca no permetrem que s’utilitzi com a arma electoral sense abordar-ho amb la magnitud que li pertoca.

• Exigim una resposta immediata i pública de les demandes expressades reiteradament en els nostres comunicats i reunions.

• Creiem que el Ple del Consell Comarcal i el mateix President tenen el deure de fer complir els acords de la moció que es va presentar i va ser aprovada per unanimitat.

• Demanem un posicionament públic, per part de tots els grups que van votar a favor de la moció, de rebuig de la nova central eòlica de La Fatarella.

• Exigim a l’Ajuntament de La Fatarella informació sobre la central reversible de Riba-roja i la Fatarella, sobre el seu estat de tramitació i les seves característiques. Un projecte d’aquestes magnituds no es pot tramitar a les fosques i d’esquena a la població.

La Terra Alta és una comarca madura, capaç de definir per ella mateixa el seu futur. No podem menysprear les apostes que durant els últims 20 anys s’han fet al territori, en clau agrícola, vitícola, turística i social que demostren, un cop més, quin és camí a seguir.

No podem deixar d’anomenar la lluita de les nostres veïnes: agafem les seves problemàtiques també com a pròpies i manifestem el suport incondicional en la lluita contra l’abocador a la Ribera d’Ebre, tal com vam fer al seu dia amb el cementiri nuclear o l’espoli d”aigua del riu Ebre.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.