Sant Antoni es viu a Móra d’Ebre com a festa major, la d’hivern concretament. De bon matí, ha començat la celebració amb la 16a festa de la clotxa. S’hi han repartit els ingredients per preparar unes 600 clotxes i cadascú se l’ha fet al seu gust. Encara amb la panxa plena, s’ha fet la ballada de la Jota de Móra d’Ebre. Però el moment culminant de la benedicció ha començat amb la cercavila.

La Banda de l’Escola de Música i Dansa de Móra d’Ebre ha encapçalat la cercavila. L’han seguit de les carrosses de les pubilles i els hereus i alguns carruatges i cavalls. Com no, la figura del Sant protegia tota la comitiva fins a tornar davant l’església. Allí, mossén Josep Maria Folch, preparat amb l’aigua beneïda, ha purificat tots els animals que s’hi han apropat.

Les festes no acaben aquí. Móra d’Ebre va inaugurar tres exposicions que es poden visitar  fins als pròxims dies. També hi realitzen activitats molt variades, com ja es va avançar al programa Plaça Major, començant per la Ruta de la Tapa Porca 2019 que va començar el cap de setmana passat, homenatge a la pagesia del municipi, una xerrada sobre trobadors i romancers, el sopar popular, l’home més fort de la Ribera i activitats infantils.

El nou mossén viu per primera vegada el Sant Antoni de Móra d’Ebre

Mossén Josep Maria Folch ha viscut el seu primer Sant Antoni a Móra d’Ebre. Ho ha fet envoltat principalment de gossos, però també ha beneit altres animals. Cavalls, gats i, fins i tot, algunes aus com un colom o un gall. Folch recorda que Sant Antoni va viure al segle III, provenia de família rica i ho va deixar tot el tenia als que més ho necessitaven, es va retirar a un castell d’Egipte durant 20 anys marxant a fer vida de penitència. S’explica que era amic dels animals i que el guaria quan els trobava ferits. D’aquí que ho va fer amb un porquet i que l’acompanyés la resta de la seua vida i se’l represente amb esta bèstia.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.