La comarca de la Ribera d’Ebre gairebé en bloc s’ha aixecat contra el projecte d’abocador industrial que es construirà a Riba-roja d’Ebre. Alcaldes i regidors de 12 dels 14 municipis s’han reunit aquest matí a l’ajuntament de la Torre de l’Espanyol per expressar el seu rebuig conjunt, reclamar la paralització dels tràmits (que ja es troben molt avançats) i preparar una campanya de mobilitzacions en contra. L’oposició

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, i el seu homòleg del Priorat, Jordi Sabaté; 9 alcaldes i 18 regidors de la comarca d’ERC, el PDeCAT i Solidaritat; i la diputada del Parlament Irene Fornós i el senador Miquel Aubà. Aquesta és la llista de càrrecs electes que han signat un comunicat que deixa clara l’oposició “frontal” al dipòsit de residus no perillosos que l’empresa Urbaser vol construir i que qualifiquen com a “nova agressió al territori”.

L’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, ha fet de portaveu i ha explicat que aquest nou abocador, sumat al que ja existeix a Tivissa, “trenca la dinàmica positiva cap al turisme que s’està portant a terme els últims anys”. Juncà ha recordat que molts ajuntaments han invertit molts diners per atreure el turisme com a via de desenvolupament i que projectes d’aquest tipus “xoquen frontalment contra la línia marcada” per la majoria de municipis i el Consell Comarcal.

A partir d’aquí, els representants polítics reunits volen iniciar una campanya per aturar la construcció de l’abocador. “És un punt de partida i això suposarà parlar amb qui faci falta, fer les accions que siguin necessaries i caldran els esforços de tots, no només del front institucional, per aturar a això”, ha explicat Juncà, qui també ha fet una crida als moviments socials i les entitats del territori per sumar-s’hi al front contra l’abocador.

En el pla institucional, presentaran mocions als plenaris dels seus ajuntaments i al Consell Comarcal, i oferiran a altres ajuntaments de les Terres de l’Ebre i de Ponent a fer el mateix. Tanmateix, insten al departament de Territori i Sostenibilitat i a l’Agència Catalana de Residus a paralitzar “immediatament” dels tràmits, iniciats al 2008, però que s’ha accelerat a partir del febrer passat.

També li ho demanen a l’ajuntament de Riba-roja d’Ebre i al seu alcalde, Antonio Suàrez, que al mateix temps és el delegat territorial de Territori i Sostenibilitat. En aquest sentit, s’ha convocat pel proper divendres 4 de gener un Consell d’Alcades extraordinari de la Ribera d’Ebre per tractar el tema amb Suàrez, que defensa el projecte perquè permetrà crear 14 llocs de traball i suposarà uns ingressos anuals a l’ajuntament ribarojà d’entre 250.000 i 500.000 euros anuals.

Periodista.