Els diputats ebrencs Lluís Salvadó i Irene Fornós han volgut posar en relleu el fet que el Parlament de Catalunya, a proposta del Grup Republicà, porti a debat, estudi i investigació dos temes territorials de la màxima importància, com són, el cas Castor i els plans d’emergència nuclear. Fornós ha manifestat que “volem que aquests dos temes de territori també ho siguin de país, i aquest se’ls faci seus”

Esquerra Republicana exigeix al Govern de l’Estat actualitzar els plans d’emergència nuclears i adequar-los a la nova legislació post-Fukushima, a més de que siguin gestionats per la Generalitat. Recorden la necessitat de posar al dia infraestructures i telecomunicacions i recuperar l’impost nuclear -declarat inconstitucional- per garantir el desmantellament i els plans de desenvolupament econòmic i social un cop tancades les plantes.

Lluís Salvadó ha recordat que l’objectiu de la moció sobre els plans d’emergència “pretén que el Parlament fiscalitzi un tema que és estratègic per al país i rellevant per a les nostres terres”. El diputat ha denunciat que “aquesta és una matèria de l’Estat espanyol que és gestiona de manera negligent”. D’aquí que “amb la creació de la comissió d’estudi al Parlament i tota la pressió institucional i parlamentària que hi posem intentarem aconseguir que les competències de la gestió dels plans d’emergència nuclear passin a la Generalitat de Catalunya”.

Per la seva banda, Irene Fornós, confia que la comissió d’investigació del Castor que han impulsat al Parlament -també aprovada al Congrés- pugui esclarir responsabilitats pel fallit projecte. Fornós ha valorat molt positivament l’inici de les sessions de la comissió d’investigació del Castor: “volem que aquest sigui un tema que el país se’l faci seu i se’ns permeti aclarir moltes coses a partir de les explicacions dels seixanta compareixents. Que es posi transparència en molts fets que s’han amagat i donar veu a tota aquella gent que han treballat per evidenciar els despropòsits del projecte”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.