ACN / Acord de mínims entre les diferents administracions i les comunitats de regants del delta de l’Ebre per consensuar les mesures tècniques per fer front al fenomen de la regressió que amenaça l’espai natural. La constitució formal de l’anomenada Taula de Consens i Territori ha servit per constatar la voluntat d’ajuntaments, Generalitat, govern espanyol i regants de posar sobre la taula solucions efectives. Trobar-les i consensuar-les, però, requerirà superar les possibles divergències: tant el en l’elecció del tipus de mesures -toves o dures- o en la priorització d’un pla global d’actuació enfront de la necessitat d’actuar urgentment en punts concrets. Els regants ja han nomenat un interlocutor tècnic per poder abordar directament aquestes mesures amb els experts de la Generalitat i el govern espanyol.

Alcaldes o regidors representants dels set ajuntaments deltaics –l’Aldea, l’Ampolla, Amposta, Camarles, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja- i els principals dirigents de les comunitats de regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre han fet efectiva la constitució de la Taula anunciada el passat mes de juliol. A l’acte també han estat presents el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, a més de càrrecs tècnics de les respectives administracions.

Prèviament i de forma interna, consistoris i regants han aprovat un acord que sol·licita, tant a la Generalitat com al govern espanyol, l’elaboració d’un pla de protecció del litoral en una primera fase i un pla de regeneració de les badies i llacunes, en una segona fase. Per implementar aquestes accions, de forma consensuada, reclamen concretament assumir el compromís de mantenir la morfologia actual del Delta. “No és de rebut proposar simplement retirades de 500 metres sense cap altra acció. Això no és acceptable”, ha avisat Xavier Curto, directiu de la Comunitat de l’Esquerra, entitat que juntament amb la de la Dreta, assumeix el rol de portaveu i impulsora de la Taula.

També consideren necessari restablir l’aportació de sediments del riu de forma “estructural”. Consideren que de no materialitzar-se, la resta de mesures poden resultar difícilment efectives en el temps, a mig i llarg termini. Per últim, recorden que cal impulsar mesures urgents a curt termini acceptant la diversitat de situacions al llarg de la costa deltaica i aplicant diferents actuacions en funció del tipus de zona a protegir i segons la gravetat de la situació.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.