ACN/ ERC demanarà al Parlament que creï una comissió d’estudi sobre els plans d’emergència nuclear. El diputat republicà, Lluís Salvadó, portarà el debat sobre la qüestió aquest divendres al Parlament amb una moció interpel·lant el Govern sobre la seguretat de les centrals catalanes. La formació vol denunciar així la “manca històrica d’infraestructures i recursos per fer una aplicació efectiva dels plans d’emergència” i reclama passar a “l’acció” per solucionar aquest problema, discutint mesures concretes. Salvadó també s’ha felicitat que la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s’hagi mostrat escandalitzada pel fet que no s’hagi celebrat cap simulacre nuclear a la província de Tarragona els últims 30 anys.

Això, assegura ERC, a banda d’incomplir el mateix Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (Penta), que obliga el Ministeri d’Interior i el Consell de Seguretat Nuclea a organitzar simulacres generals “almenys” cada tres anys, “impossibilita comprovar” la seva “eficàcia real” a l’hora de posar en pràctica les mesures de protecció. La moció dels republicans també vol que el govern espanyol ampliï la zona de mesures de protecció urgents en cas d’incidents nuclears els municipis que es troben a entre 10 i 20 quilòmetres, a més de dotar a tots ells dels mitjans i infraestructures per actuar en cas d’emergència.

D’altra banda, també reclamen al govern espanyol la retirada del recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost nuclear que va aprovar el Parlament de Catalunya i que sigui el Departament d’Interior qui dirigeixi i gestioni el Penta.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.