Els dies 22 i 23 d’octubre, el celler Les Vinyes del Convent d’Horta de Sant Joan acolliran la primera edició de GastroEbre, unes jornades dedicades a la cuina de les Terres de l’Ebre, “per posar en valor l’herència cultural ebrenca i promoure els nostres productes agroalimentaris, com l’arròs i l’oli, de moment, però en l’objectiu que puguem consolidar el projecte i en els pròxims anys fer-lo itinerant per les diferents comarques, i alhora potenciant també la resta dels valuosos productes de casa nostra”. Així ho defineix el delegat del Govern, Xavier Pallarés.

GastroEbre està concebut com un punt de trobada dels sectors agroalimentari, gastronòmic i formatiu, enfocades als productes autòctons més característics, en unes comarques on el sector alimentari, turístic i els serveis associats esdevenen fonamentals per garantir la sostenibilitat del territori i millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Les jornades, que van adreçades a professorat i alumnat d’Hostaleria, a cuiners i restauradors, també productors i institucions com els centres d’investigació alimentària, d’Agricultura, de Turisme i d’Ensenyament, inclouran sessions de cuina en directe; ponències i debats; presentacions i degustació de productes. Un dels participants més destacats serà Joan Roca, un dels tres germans responsables del Celler de Can Roca, amb tres estrelles Michelin, i que els experts consideren el millor cuiner del món. Les jornades compten amb la col·laboració de la Fundació ALICIA i amb la participació de xefs amb estrella Michelin de les Terres de l’Ebre: Jeroni Castell de les Moles d’Ulldecona; Fran López de Villa Retiro de Xerta i Vicent Guimerà de l’Antic Molí d’Ulldecona i d’altres restaurants del país. Alhora també hi participaran Salvador Miralles de la Fonda Miralles d’Horta de Sant Joan; Iolanda Bustos de La Calèndula de Regencós i Jordi Butrón d’Espai Sucre de Barcelona.

El programa també inclou una taula de l’oli, el mateix dilluns, a les 19.00 h, amb un debat sobre el futur de l’oli, dirigit per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i, un Sopar amb Estrelles, amb la participació de set cuiners Michelin, en què també hi serà present la consellera d’Empresa i Coneixement, M. Àngels Chacón.

Periodista.