El senador de la Terra Alta d’ERC Miquel Aubà, va demanar en un Plenari del Senat sobre transició energètica, que el govern del PSOE retiri de manera immediata el recurs d’inconstitucionalitat interposat pel govern del PP sobre l’impost català que grava el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custodia i emissions d’elements tòxics de les centrals nuclears.
Aubà va insistir en què, “La vida útil de les centrals nuclears està ja a uns 10 anys vista i ningú fa res per aquest territori, que ha estat aportador net a l’economia nacional a través de recursos energètics, que hem estat solidaris amb tothom i al final ens adonem que se n’aprofiten de naltros, ja que no estan invertint cap euro aquí”.
Pel senador republicà, “Això ens pot comportar que en futur no hi hagi ni agricultura ni indústria i ens aboquem a un despoblament”.
Miquel Aubà, explica que, “Vaig demanar suport al nou govern de l’estat i no vaig tenir resposta. Continuaré proposant aquesta acció i demanant al govern socialista que retirin el recurs al Tribunal Constitucional i arrencar-los un compromís”.
El senador va recordar que es va crear aquest impost al govern català a proposta d’ERC, el qual hagués deixat 12 milions d’euros anuals al voltant de les centrals nuclears. El govern del PP ho va tombar en dos ocasions i ho va recórrer al Tribunal Constitucional.