“Al pantà del riu Ebre situat a la localitat de Flix se situaven llots de fosfats, amb presència d’Urani-238, que ja han sigut retirats”. En un comunicat, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) revela els emplaçaments amb radioactivitat “originada per activitats humanes”. En desvetlla sis, entre els que hi ha l’embassament de la Ribera d’Ebre, on el vessament continuat de residus per la indústria química al llarg de més de cent anys va donar lloc a una acumulació de fangs tòxics que encara a dia d’avui no s’han eliminat del tot.

El CSN assenyala cinc emplaçaments més: Palomares, al sud-est d’Almeria i on localitzen 40 hectàrees radioactives; Ríotinto, a Huelva, amb una extensió de 1.600 metres quadrats i una altra de 1.200 hectàrees; al paratge d’El Hondón, a Cartagena, amb 108 hectàrees també d’Urani-238; i als marges del Canal Reial del Jarama, entre Madrid i Toledo.

L’òrgan encarregat de la seguretat de les instal·lacions radioactives també assenyala antigues explotacions de mineral urani on s’han realitzat actuacions de restauració per garantir que no suposen un risc radiològic per la població. Destaca, d’altra banda, que no s’indiquen els terrenys afectats per la presència de radioactivitat on s’ubiquen instal·lacions autoritzades d’acord amb els requisits legals, “durant la vigència de l’autorització que inclou com obligació que els terrenys es mantinguin sota control i responsabilitat de l’explotador”.

“S’estima que no existeix risc radiològic significatiu”, apunta el comunicat del CSN sobre els terrenys assenyalats, que repassa també l’actuació que desenvolupa en aquest àmbit, actuant “cas a cas”, i el marc regulador.

 

Autor:

Periodista.