El xef Rafel Muria Franch, del restaurant Quatre Molins a Cornudella de Montsant (Tarragona), ha aconseguit la victòria del II Concurs Gastronòmic Tonyina Roja Balfegó celebrat avui al Campus de Turisme, Hostaleria i Gastronomia (CETT) de la Universitat de Barcelona. El seu plat de Royal de la Tonyina Roja Balfegó amb salsa i compota de pera, una versió molt personal i d’avantguarda d’aquesta preparació, ha estat elegit pel jurat com el millor en la ronda final, en la qual s’enfrontava als altres cinc cuiners que van superar la ronda eliminatòria prèvia.
El segon lloc va ser per al xef Toño Rodríguez Iguacel, del restaurant Assaboreix, a Biescas (Osca), que va preparar un excel·lent plat de Galete de Tonyina Vermella Balfegó estofat amb ‘pil pil’ de safrà. El tercer lloc al pòdium, també amb premi en metàl·lic, va recaure en Luis Miguel Rodríguez Lorenzo, cuiner al restaurant Els Vents a Alacant, qui va saber extreure tot el valor d’aquest producte a la proposta de Ventresca de Tonyina Roja Balfegó mantegada en botifarra de Pinós i molles marines, i rovells curats en aigua de mar i dolços.
El jurat, compost per Martín Berasategui, vuit estrelles Michelin i ambaixador gastronòmic de Balfegó; Jordi Cruz, del restaurant Àbac de Barcelona, que en suma tres estrelles Michelin, i Paolo Casagrande, xef del restaurant Lasarte, també de Barcelona, amb tres estrelles Michelin; al costat de José Carlos Capel, Alberto Granados i Esteban Capdevilla, no ho ha tingut fàcil. Tal com van explicar en la seva decisió final, el nivell que van mostrar els sis finalistes, que a la ronda definitiva van poder triar la part de la tonyina que anaven a cuinar, va ser increïble. Entre els tres guanyadors i els seus companys finalistes: Periko Ortega, del restaurant Recomano, a Còrdova; Raúl Roig Sanmartín, del restaurant Osmosis, a Barcelona; i Yon Mari Grau Crespo, del restaurant Real Golf Club, a Sant Sebastià, amb prou feines hi va haver uns escassos punts de diferència.
Tampoc els va resultar senzill, segons han confessat els membres del jurat, deixar fora de la ronda final als sis xefs finalistes del concurs: Óscar Salazar Ruano, del restaurant La Gaia, de l’a Eivissa Gran Hotel; Denis Ortigosa Sola, del restaurant Rice, a Finestrat, Alacant; Mario Amalt Ramírez, del restaurant El Portal, a Alacant; David San Nicolás Navarro, del restaurant El Xamfrà, també a Alacant; Juan Espinosa Pérez, de l’Hotel Restaurant Mas de Cebrián, en Puertomingalvo (Terol) i Gerard Fabregat Bernabé, del restaurant Sukomi, a Tortosa (Tarragona).
Els 12 xefs que han participat avui en aquesta final del II Concurs Gastronòmic Tonyina Roja Balfegó van ser seleccionats entre més de 100 cuiners professionals de tot Espanya.