La detecció a la província de Tarragona de nius de l’espècie invasora de la vespa asiàtica, preocupa i molt als apicultors de les Terres de l’Ebre. La vespa asiàtica té unes dimensions que multipliquen per 4 o per 5 les de les abelles autòctones, i a més de tenir un verí més tòxic i una agressivitat superior. Xavier Llambrich, president de la Cooperativa Apícola Tarragonina, explica que, “Estem molt preocupats, i tot i que encara no n’hem detectat al territori, ja ens fem el compte que ja la tenim aquí”.
Llambrich afegeix que, “Primer ens van dir que només freqüentava boscos de ribera i frescals, però després de les deteccions últimes, ha pogut comprovar que tenen un poder d’adaptació impressionant”.
El president de la Cooperativa Apícola Tarragonina adverteix que, “Ens afectarà als apicultors, però també a la fruita i sobretot hauran d’anar amb compte la gent que té al·lèrgies a les picades d’abella, ja que el seu poder de destrucció és molt gran”.
Xavier Llambrich ha avançat que, “Estem en contacte amb els apicultors gironins, que han patit el problema molt més aviat que naltros i ens expliquen com ho han afrontat, i també amb la Generalitat, tot i que no hi ha cap formula 100% eficaç”.
El poder destructor de la vespa asiàtica és tan gran, que segons Llambrich, “Tenen la capacitat de matar les abelles d’una arna sencera en un sol matí”.
La vespa asiàtica s’afegeix a altres problemes que tenen els apicultors com la varroasi, l’abellerol i els insecticides i els pesticides.