La pujada del nivell del mar contribueix a la salinització del Delta de l’Ebre. Un dels efectes del canvi climàtic que, juntament amb la plaga del caragol maçana, juguen en contra de la producció d’arròs. El projecte Neurice està desenvolupant noves varietats tolerants a la salinitat. Enguany s’han començat a assajar en camps del Delta, amb la previsió de registrar-les al 2020.

La voluntat és que els agricultors en puguin comprar entre el 2022 i el 2023. A més de protegir la producció del canvi climàtic, aquestes noves varietats han de permetre desenvolupar noves tècniques de sembra en sec, a la vegada que recuperar la salinització dels camps d’arròs per combatre la plaga, ja que és l’única mesura efectiva però produix minves en la producció.

Iniciat al 2016, el projecte Neurice està dotat amb 4,6 milions d’euros i finançat pel programa Horizon 2020. Hi participen un consorci de 13 socis format per universitats, centres de recerca i empreses d’Espanya, França, Itàlia, Anglaterra, Argentina i Xina, entre els que hi ha l’IRTA, la Universitat de Barcelona o la Cambra Arrossera del Montsià.

 

Autor:

Periodista.