Un dels pals de paller de l’Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre és l’àmbit de l’educació i des de la seua posada en marxa s’han realitzat nombroses xerrades informatives en centres educatius del territori per tal de donar a conèixer l’economia social i el cooperativisme, un model d’empresa, on les decisions es prenen de manera democràtica, on els socis són els propietaris i on el capital són les persones més que els diners.
“Ens trobem que en els treballs de fi de cicle, hi ha propostes de creació d’empreses i mai de cooperatives, potser perquè ni alumnes ni professors tenen clar que és una cooperativa ni que hi ha nombroses cooperatives més enllà de l’àmbit agrari”, apunta Pep Simó, el responsable d’impartir aquestes xerrades. “Amb aquestes sessions hem intentat explicar que el cooperativisme i l’economia social són una alternativa real i viable i pot ser a partir d’ara l’enfoc d’alguns treballs també canvia”, afegeix Simó tot precisant que se’ls parla d’exemples concrets com la cooperativa Som Energia o Iogurts La Fageda.
De fet, des de l’Ateneu fins i tot s’ha organitzat un curs de 16 hores adreçat a professors– se’n van inscriure 40- per formar-los i que puguin transmetre així als seus alumnes els valors del cooperativisme i l’economia social. Una altra via a explorar dins l’àmbit de l’educació són les cooperatives d’alumnes. En tot Catalunya n’hi ha 115, una de les quals, Cooperativa Energy SCCL de l’Escola Verge de la Cinta de Campredó, és l’única que hi ha a les Terres de l’Ebre. N’hi ha de tot tipus: de serveis, d’altres que preparen berenars al centre, o organitzen activitats lúdiques i càtering com la de Campredó. Els diners que recapten els serveixen des de per fer intercanvis lingüístics a pagar-se una excursió de final de curs. Actualment, l’Ateneu treballa amb d’altres centres de secundària del territori que estan interessats en crear cooperatives d’alumnes. Alguns d’ells ja treballen amb productes o projectes als quals podrien donar sortida com a cooperativa. Però més enllà de l’aspecte purament pràctic, a través d’una cooperativa d’alumnes es pot entendre millor la filosofia del cooperativisme i els valors de l’economia social.
De manera que en un futur aquests estudiants tenen més coneixement de causa per decidir si aposten per aquest model econòmic com alternativa al capitalisme imperant.