La construcció del Palau de Justícia de Tortosa ja ha superat l’equador. Va començar ara fa tot just un any i, si tot avança sense imprevistos, estarà enllestida a finals de febrer de 2049, tal com s’havia projectat inicialment. No obstant això, el nou Palau de Justícia obrirà les portes als ciutadans després de l’estiu, quan ja compti amb el sistema de climatització, el mobiliari i l’equipament informàtic necessari per al seu funcionament.

Les noves instal·lacions responen a una llarga reivindicació dels actors jurídics del Baix Ebre. Suposen una inversió de 5,1 milions d’euros i són les úniques dependències judicials de nova planta que el Departament de Justícia està construint a tot Catalunya.

La plaça dels Estudis, el nou pol judicial de Tortosa

El Govern aixeca el Palau de Justícia de Tortosa en un solar de 850 metres quadrats, situat al carrer de la Mercè amb la plaça dels Estudis, just davant de l’antic edifici dels jutjats. Quan les obres hagin acabat, tots els jutjats de la ciutat estaran concentrats en els dos edificis. D’aquesta manera, quedaran resolts els actuals problemes de falta d’espai i de dispersió.

Justícia tancarà els dos jutjats penals que hi ha actualment al carrer Comerç i els traslladarà cap a l’edifici antic, on compartiran espai amb la Fiscalia. Per poder-los acollir, els cinc jutjats de primera instància i d’instrucció ocuparan les instal·lacions de nova planta, juntament amb el jutjat de guàrdia, el Registre Civil, els serveis forenses de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya i una zona de detinguts. El Jutjat Social continuarà a l’edifici antic.

El nou equipament tindrà una superfície útil de més de 3.500 metres quadrats, distribuïts entre una planta baixa i tres pisos d’alçada. D’aquesta manera, les dues seus judicials de Tortosa sumaran més de 7.700 metres quadrats. És a dir, que el conjunt dels jutjats disposarà de pràcticament el doble d’espai que fins ara.

Un edifici específicament dissenyat per acollir uns jutjats moderns

Les noves instal·lacions preveuen espais específics i circuits diferenciats per protegir les víctimes i els testimonis. L’objectiu d’aquest disseny és evitar que la visita als jutjats signifiqui, de nou, una experiència traumàtica per a les persones que han estat objecte d’un delicte.

L’espai també està pensat per al desenvolupament de la nova oficina judicial, que suposa una revolució en la manera de treballar a l’Administració de justícia. Els tres pilars del sistema d’oficina judicial són millorar la informació i l’atenció al ciutadà, especialitzar el personal i mancomunar serveis interns de cada jutjat en un de sol. D’aquesta manera, augmenta l’eficàcia i l’eficiència. Tot plegat es tradueix en un millor servei.

El partit judicial de Tortosa presta servei a 14 municipis que pertanyen a la comarca del Baix Ebre, amb una població total del partit judicial de prop de 80.000 habitants, dels quals 34.000 pertanyen a Tortosa.

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez