Si aquests dies van als supermercats a comprar oli l’hauran trobat un pèl més car. Durant la segona quinzena de maig, el litre d’oli d’oliva verge extra rondava els 5,17 euros per litre. Només uns cèntims més que ara fa un any però que no reflecteixen el que s’està pagant en origen als productors. Al contrari. Segons denuncia Unió de Pagesos, el preu ha caigut entre un 33% i un 39%. Fa uns dies, a 2,7 euros per quilo el verge extra i a 2,4 el verge, quan l’ant passat la cotització era de 4,05 euros i 3,95 el quilo.

El sindicat apunta a diferents factors. Les darreres pluges a Andalusia -amb un pes preponderant al mercat- que preveuen una bona campanya per l’any que ve n’és un. Però també l’increment de la importació i el descens de l’exportació i el paper de la gran distribució, amb més d’un 80% de la quota de mercat. El sindicat alerta que s’ha produït una baixada del consum intern d’oli d’oliva en favor d’olis vegetals com el de girasol i demana que Consum vigili les pràctiques de les grans cadenes de supermercats.

Periodista.