El Ministeri de l’Interior ha cessat de manera “immediata” la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Annabel Marcos, després de tenir coneixement que va traslladar urnes de l’1 d’octubre en el seu vehicle. Segons fonts del Ministeri, la decisió s’ha pres en virtut de les facultats atribuïdes en l’article 155 de la Constitució i que li permet assumir les competències que li corresponen al Departament d’Interior sota les premisses de “garantir els drets i llibertats de tots els ciutadans de Catalunya”, “vetllar pel compliment dels principis recollits a la Constitució i a l’Estatut” i de “l’absolutament reconeixement a la professionalitat” dels agents dels Mossos d’Esquadra.

Segons el diari digital ‘El español’, l’ampostina i responsable de l’escola de formació de la policia catalana va utilitzar un Seat Altea, a nom d’una tercera persona, per transportar les urnes. Haurien estat els mateixos Mossos qui la van identificar i van comprovar que era ella qui conduïa el vehicle i transportava almenys una de les urnes. La policia catalana ho va redactar en un informe que posteriorment va enviar a l’Audiència Nacional.

En el marc de l’operatiu organitzatiu de l’1 d’octubre a Amposta, des de la matinada Marcos estava a l’escola Miquel Granell, un dels col·legis electorals designats inicialment i on es van instal·lar capses de plàstic com urnes. De fet així es pot comprovar en les imatges enregistrades per Canal Terres de l’Ebre aquell dia. Coincidint amb l’obertura del centres de vot, a la capital del Montsià, la votació es va centralitzar al matí en tres punts: La Lira Ampostina, la Unió Filharmònica i el Pavelló Firal, únic punt de votació a partir del migdia.

El Govern va nomenar Annabel Marcos l’1 de març del 2016 directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Des del 2010, havia liderat l’equip de recerca de l’Observatori dels Governs de Coalició (OGC), format per una vintena d’investigadors catalans, espanyols i llatinoamericans. Des de gener del 2011 fins setembre del 2015, havia estat diputada al Parlament. A les eleccions del 21 de desembre va anar de suplent a la llista de Junts per Catalunya per Tarragona. Actualment és consellera nacional pel Pdecat.

Mostres de suport

En saltar la notícia de la destitució d’Annabel Marcos com a directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya per, suposadament, haver transportat urnes durant el referèndum de l’1 d’octubre a Amposta, les xarxes socials s’han inundat de mostres de suport cap a l’ampostina. Majoritàriament de companys de partit, però també des d’altres formacions polítiques i la ciutadania. Una de les primeres en valorar la destitució de Marcos ha sigut l’actual portaveu del Grup Municipal de CiU a la capital del Montsià i amiga personal, Isabel Ferré. Defensa les fortes conviccions de Marcos i lamenta que s’hagi actuat a cop de titular. Marcos ha agraït les mostres de suport però no s’ha pronunciat públicament.

Autor:

Periodista.