“Llibertat presos polítics” és el clam que més ha recorregut l’N-340 aquest diumenge la tarda. Els empresonaments de diversos líders independentistes i la detenció de Carles Puigdemont han desfermat una onada de multitudinàries manifestacions, talls de carreteres i marxes lentes arreu de Catalunya.

A les Terres de l’Ebre, convocatòries espontànies han paralitzat la N-340 durant bona part de la tarda, a través de crides no oficials per les xarxes socials. En un principi, s’havia estudiat tallar l’AP-7 a Ulldecona, seguint les indicacions del moviment ‘Aturada Catalana’. Finalment s’ha optat per una marxa lenta per la N-340 des d’Alcanar fins a Camarles, on un centenar de persones s’ha tallat la via sobre dos quarts de sis de la tarda. Després d’uns minuts i el desplaçament del tall uns metres més endavant en direcció sud, en veure que els Mossos d’Esquadra començaven a donar pas alternatiu als vehicles i camions aturats pel polígon Venta Nova i les calçades paral·leles, els manifestants s’han traslladat a l’Ampolla, on han tallat la N-340 a l’alçada del desviament al camp de futbol del municipi.

Allà s’han viscut els moments més tensos, amb alguna escridassa per part dels que s’havien quedat aturats i un cotxe que s’ha incorporat a la carretera pel ramal del camp de futbol sense frenar i fregant els manifestants, alguns xiquets.

Sobre dos quarts de vuit del vespre el tall s’ha dissolt davant l’arribada d’una unitat d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra, tot i que una trentena de persones han tornat a tallar breument la via minuts després.

A banda de les manifestacions a Barcelona convocades pels CDR (Comitès de Defensa de la República) i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), també hi hagut concentracions davant les subdelegacions del govern de Lleida, Tarragona i Girona. A les deu de la nit hi havia 4 detinguts a Barcelona i 59 ferits per les mobilitzacions i càrregues policials.

El govern espanyol ha informat quan passaven pocs minuts de la una del migdia que ha rebut la conformació oficial per part de les autoritats alemanyes de l’arrest del president de la Generalitat destituït, Carles Puigdemont, que ha estat retingut per la policia alemanya quan entrava al país en cotxe procedent de Dinamarca. Fonts de La Moncloa han apuntat en un comunicat que la “detenció” de Puigdemont és fruit de la petició cursada “per la justícia espanyola” i “anirà seguida dels tràmits habituals al sistema europeu de cooperació policial i judicial”.

Puigdemont passarà a disposició del jutge aquest dilluns, segons ha informat la fiscalia de Schleswig-Holstein en un comunicat. En un primer moment, compareixerà davant d’un jutge local que haurà d’acreditar la seva identitat. Després, un tribunal superior haurà de decidir si se li apliquen mesures cautelars, entre les quals hi podria haver la presó preventiva, mentre es resol l’euroordre. Els jutges també hauran de determinar “quines són les raons per l’euroordre” i si “hi ha base legal per entregar Puigdemont a les autoritats espanyoles”. Aquest diumenge a la nit, per tant, Puigdemont el passarà a la presó de Neumünster, segons han indicat a l’ACN fonts policials.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha enviat aquest diumenge a la nit un missatge institucional per demanar “calma” als catalans, després de conèixer’s la detenció del 130è president de la Generalitat. Mentre en alguns carrers d’arreu de Catalunya, els sobiranistes protestaven per la situació de Puigdemont i dels “presos polítics” independentistes, Torrent ha volgut fer aquesta crida i insistir en la necessitat de crear “un front comú “pels drets i llibertats”. És per això que ha anunciat que aquest mateix dilluns iniciarà contactes amb partits polítics i agents socials amb la intenció “d’articular una resposta unitària” a la situació actual. Per últim, el president ha carregat contra l’Estat per propiciar “els moments més foscos de la democràcia”, i l’ha acusat de posar en risc “els fonaments d’Europa”.

Informació: Canal Terres de l’Ebre / ACN

Autor:

Periodista.