La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha denunciat que el nou Pacte Nacional de l’Aigua del PP inclourà la construcció de 52 nous embassaments a la conca de l’Ebre. Això suposarà, segons la PDE, una nova sentència de mort pel delta perquè la quantitat d’aigua que es destina al regadiu actualment ja és “exagerada”.

Per escenificar-ho, els membres de la plataforma han fet una performance a la plaça del Mercat de Tortosa, en motiu del Dia Mundial de l’Aigua. Amb uns 200 gots de color blau i plens d’aigua, han representant els 200 embassament que actualment hi ha a la conca de l’Ebre. Els 52 gots rojos, eren els que planeja construir el govern espanyol.

L’augment dels hectòmetres cúbics dedicats al regadiu agreujarà la situació de sequera en períodes de poques pluja, alerta la PDE. A més, també farà més difícil arribar al cabal ecològic necessari per la supervivència del delta de l’Ebre.

A banda de la construcció de nous embassaments, el Pacte Nacional de l’Aigua que el PP vol pactar amb el PSOE, s’inclou la transferència d’aigua entre conques a través dels anomenats “bancs d’aigua”. Per la portaveu de la PDE, Susanna Abella, és un sinònim dels transvasaments: “són les mateixes infraestructures que va proposar l’any 2000 el govern d’Aznar i que va costar la revolta social d’aquest territori”.

En contra del Pacte Nacional de l’Aigua també s’alcen moviments socials d’altres conques hidrogràfiques, com la del Tajo, que s’han organitzat a través del Acuerdo Social por el Agua, presentat ahir a Madrid.

Periodista.