Jubilats, però també gent d’altres edats i fins i tot joves, van omplir dissabte la plaça Barcelona de Tortosa per reclamar unes pensiones dignes. La de Tortosa va ser una de les desenes de manifestacions que van recórrer l’estat espanyol en protesta per la pujada mínima del 0,25% de les pensions aprovat pel govern de Rajoy. A la capital del Baix Ebre van ser prop de 500 persones.

Aquesta manifestació, i també les d’Amposta i Ulldecona, ha estat la culminació de les protestes setmanals que es fan a l’ajuntament de Tortosa. Al territori, els jubilats s’ha organitzat en la Comissió de Coordinació de Pensionistes de l’Ebre i no estan vinculats a cap plataforma estatal. Han recollit el suport d’entitats de veïns i de jubilats de diferents municipis, així com dels sindicats majoritaris. El portaveu de la Comissió, Joan Gràcia, explica que les protestes acaben de començar.  “Això no és una enrabiada de quatre iaios, perquè d’aquí quatre dies ens donin un caramelet i ho deixem tot. No, això és una carrera de fons”.

L’onada de manifestacions són un crit d’alerta per una banda, a la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes dels pensionistes i per l’altra, a la viabilitat del sistema públic de pensions. Dels 66.000 milions d’euros que hi havia al fons de reserva l’any 2011, ara només queden 8.000 milions, el suficient per pagar només una mensualitat completa.

Periodista.