Les pedres que formaven aquesta construcció commemorativa es traslladaran a un magatzem de la institució. El monòlit, de quatre per cinc metres i amb simbologia franquista, es va inaugurar l’any 1953 en aquest espai, situat a gairebé 500 metres d’alçada i utilitzat com a observatori durant la Guerra Civil. Mentre durin aquests treballs, l’accés a la finca romandrà tancat per qüestions de seguretat.

La retirada del monòlit es produeix després que, l’any passat, el Ple de la Diputació donés llum verda al tràmit previ de delimitació i georeferenciació de la finca. En la mateixa sessió, també es va aprovar una moció sobre la retirada d’aquesta construcció franquista i de la resta d’elements associats del seu entorn, i es van revocar els antics reconeixements atorgats al general Franco, com el de President Honorari de la Diputació, la Medalla d’Or de la Província, i la concessió del bastó de comandament d’Alcalde Honorari i Perpetu dels municipis de la demarcació de Tarragona.

D’altra banda, també es va redactar un projecte de retirada del monòlit i es va fer un acord de cessió dels terrenys per tal que l’Ajuntament de Gandesa pugui dur-hi a terme excavacions arqueològiques a les restes iberes localitzades en aquest espai. De la seva part, el Departament de Cultura de la Generalitat va donar el vistiplau a l’enderroc d’aquesta estructura commemorativa, i farà el seguiment arqueològic de les restes iberes.

https://www.youtube.com/watch?v=xHLJsHRloSM

Periodista.